Претрага
[rstr_selector]
Foto: Milojko Ćosić

Meštani Pakovraća: Ne pomeramo blokadu dok nam ne isplate posede po presudama

Meštani Pakovraća već 85. dan blokiraju radove na izgradnji deonice auto-puta Preljina-Požega kroz ovo čačansko selo, zahtevajući pravedno obeštećenje za zemlju koja im je oduzeta radi izgradnje ove deonice. Meštane je pre nekoliko dana posetio Zoran Drobnjak, direktor ,,Puteva Srbije“ kako bi se, ne po prvi put, obavili razgovori i postiglo rešenje oko obeštećenja. Međutim, ni ovoga puta pomaka u pregovorima nije bilo, kaže Milojko Ćocić, jedan od učesnika blokade i meštanin Pakovraća.

– Nezadovoljni smo cenama koje su nam država i lokalna samouprava ponudile. Država što se tiče građevina i biljnih kultura, a lokalna samouprava što se tiče zemlje. Direktor ,,Puteva Srbije“ je dolazio nekoliko puta u poslednje dve godine, ali ništa od onoga što su nam obećali nisu ispunili. U Pakovraću ima meštana kojima je lokalna samouprava procenila zemlju po ceni od 1200-1300 evra po aru i kojima je u samom početku taj iznos isplaćen. I normalno je da su to ljudi prihvatili. Ali pošto je izvršena prenamena zemljišta na trasi auto-puta, meni sad nude 40 evra za ar zemlje, a to je smešno.

Ni nama nije u interesu da blokiramo radove

Jedina cena na koju meštani pristaju je ona koja je u skladu sa presudom Osnovnog suda u Čačku, kaže Ćosić.

– Bilo im je dozvoljeno da rade i radili su šta su hteli. Ali kad su nam ušli u posede, a nisu ispunili osnovne uslove iz presuda, mi smo rekli da tako ne može. Prema presudama Osnovnog suda u Čačku isplaćeno je 6-7 kuća, a ostale su neisplaćene. Oni su jednostavno hteli da nas isele iz kuća, pa da onda pitanje zemljišta i biljnih kultura rešavamo na sudu. Mi to nismo hteli da dozvolimo. Kad nam isplate posede po presudama Osnovnog suda u Čačku, tada ćemo se iseliti jer ni nama nije u interesu da blokiramo radove.

Neisplaćeno obeštećenje nije jedini problem meštana čija domaćinstva su se našla na ovoj trasi, kaže Ćosić.

– Evo lično moj slučaj. Dve i po godine sam bez vode. Od miniranja tunela, kao posledica detonacija, pomerila se žica i ostao sam bez vode. Bio sam prinuđen da iselim porodicu. Samo sam ja ostao ovde da čuvam kuću i da pratim kako se situacija odvija.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *