Претрага
[rstr_selector]

Синдикат образовања Чачак донео одлуку о обустави наставе данас и сутра

„Оно што би било очекивано и можда једино релевантно је да се пробуди јавност. Да родитељи схвате да су просветни радници неко ко стоји са њима раме уз раме, као стуб одрастања њихове деце, да изведемо децу на прави пут. Да данас, сутра, родитељи, просветни радници и ученици, заједно станемо и кажемо СТОП НАСИЉУ У ШКОЛАМА!…”

Сви запослени – чланови Синдиката образовања Чачак, донели су одлуку о обустави наставе у школама у Чачку због трагедије која се јуче догодила у београдској ОШ „Владислав Рибникар“.  „Срца деце су се угасила… Нека се угасе и школска звона”, наводи се у саопштењу Синдиката.

Конференција за медије поводом ове Одлуке заказана је за данас у 11.55 сати на градском тргу у Чачку, а обустава наставе у школама најављена је за данас и сутра, прича Весна Јеротијевић из Уније синдиката просветних радника Србије.

– После трагедије која се десила у Основној школи „Владислав Рибникар” у Београду, одржана је ванредна седница Синдиката образовања Чачак, на којој је одлучено да од четвртка, 4. маја, све школе чланице Синдиката образовања Чачак буду у тоталној обустави. И репрезентативни синдикати, сва четири овога пута, донели суодлуку да све њихове чланице-школе буду од петка у тоталној обустави, тако да школе у Чачку заправо неће радити у четвртак и петак.

Нулта толеранција насиља у школама и измене законских аката који се односе на ову област, нешто је на шта је Синдикат образовања константно указивао у претходном периоду. Насиље у школама је кулминирало до те мере, да није ни чудо да су многи психолози и социолози прокоментарисали јучерашњи догађај као нешто очекивано, објашњава саговорница.

– Јуче када се трагедија десила, многе умне главе Србије – педагози, психолози, социолози, покушали су да објасне трагедију која се речима не да објаснити. Оно што је индикативно је то да су сви навели једну чињеницу – ово је било очекивано. А зашто је било очекивано? Па зато што је насиље у школама до те мере кулминирало, на шта смо ми као просветни радници и као синдикалне организације упозоравали већ неколико месеци уназад, тиме што смо 1. децембра прошле године имали протест на тргу у Чачку, коме су присуствовале све школе чланице Синдиката образовања Чачак, а где смо послали јасну поруку – НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА НА НАСИЉЕ У ШКОЛАМА и хитна измена закона и подзаконских аката. Заправо цео догађај је био везан за инцидент у Трстенику. А шта се тамо догодило? Ученици су враћени у школу. И каква је порука послата? Било шта да урадите, ви и даље можете ићи у школу. Самим тим што су се ствари пролонгирале, а не решавале, социолози су и дошли до закључка да је догађај који се одиграо јуче у београдској школи, био очекиван.  Министар је данас школама послао званично саопштење да школе почну наставу минутом ћутања. Ја не знам да ли је неко у Министарству просвете свестан да је просвета занемела. Неко ко треба да заћути ти је министар, јер после оваквог догађаја не постоје речи на које се они у Министарству могу позвати.

Да ли се очекује да ће јучерашњи догађај пробудити оне који би требало више пажње да посвете насиљу у школама?

– Надлежне неће пробудити. Самим тим што је дан жалости пролонгиран за петак јасно је да се надлежни неће пробудити. Оно што би било очекивано и можда једино релевантно је да се пробуди јавност. Да родитељи схвате да су просветни радници неко ко стоји са њима раме уз раме, као стуб одрастања њихове деце, да изведемо децу на прави пут. Да данас, сутра, родитељи, просветни радници и ученици, заједно станемо и кажемо СТОП НАСИЉУ У ШКОЛАМА – то би, рецимо, било нешто што би имало неку снагу, закључила је Весна Јеротијевић.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *