Претрага
[rstr_selector]

Stipendije za gornjomilanovačke studente

Opština Gornji Milanovac će uskoro raspisati konkurs za dodelu stipendija studentima akademskih i master studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija.

Ljiljana Tešić, šef Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, kaže da je raspisivanje konkursa uslovljeno završetkom ispitnog roka oktobar dva, jer je prošlogodišnje iskustvo pokazalo, da nakon tog roka, daleko veći broj studenata ima pravo na opštinsku stipendiju.

– Komisija za rešavanje zahteva studentskih stipendija sutra će zasedati, a konkurs će biti otvoren od 2. do 30. novembra. Pravo na stipendiju imaju svi studenti od druge pa do završnih godina studija, uključujući apsolventske i doktorske studije. Pravo n astipendiju imaju studenti redovnih, državnih, fakulteta koji redovno daju godinu sa prosekom studiranja višim od 8.5. Opština Gornji Milanovac je nastojala da kroz ovaj vid socjalne strukture omogući studentima i porodicama jednu vrstu finansijske pomoći koja se neće vraćati, pa je zato u odluci i naveden iznos niži od republičkog proseka ocena, odnosno 8.5, a ne 9 kako to propisuje Republika. Iznos novca će biti opredeljivan u zavisnosti od godine studija, najniži je 4.700 dinara, a najviši 7.300. Studenti koji su podneli zahtev i ostvarili pravo na republičku studentsku stipendiju ili studentski kredit, po odredbama Zakona o visokom obrazovanju ne mogu koristiti opštinsku stipendiju, odnosno moraju se odlučiti za jednu od ove tri mogućnosti stipendiranja. Na kraju godine Ministarstvo prosvede vrši takozvano „slivanje podataka“ i ukoliko se utvri da neki student prima dve stipendije, ukidaju se obe, zato je važno da se studenti u startu pismeno izjasne koju će primati za slučaj da su obe odobrene – kazala je Ljiljana Tešić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *