[rstr_selector]

Administrativni poslovi važniji od pacijenata

Dr Aleksandar Radojević je na današnjoj konferenciji za štampu rekao da je umesto suštinskih promena koje bi trebalo da se dese u čačanskom zdravstvu kako bi se popravilo stanje u lečenju pacijenata, rukovodstvo čačanske bolnice uvelo nove administrativne procedure. Dr Radojević kaže da je uvedeno obavezno vođenje 20 novih sveski čije popunjavanje lekarima i sestrama dodatno oduzima vreme.

– Od svih onih suštinskih promena koje treba da se dese u zdravstvu i da se popravi stanje sa onim što se zove lečenje, ostalo je samo to da smo dobili u proseku po 20 sveski u koje treba da pišemo kojekakve izveštaje i duplikate ili triplikate izveštaja. Naime, prema Zakonu o vođenju medicinske dokumentacije striktno je određeno šta se mora voditi od dokumentacije i na koji način se ta dokumentacija formira i vodi. Sada je nekome palo napamet da uz tu zvaničnu dokumentaciju natovari gomilu svezaka, odnosno 20 svezaka koje ne mogu da se vode kao validni dokumenti. To su obične sveske – bele, žute, šarene sveščice na kojima je napisano: primopredaja, izveštaj o slanju u tercijalnu ustanovu, kontrola gasnih analiza, dežurstvo, što je bilo i ranije, knjiga egzitusa, sveska egzitusa, pored onoga što se zove protokol egzitusa i svega ostalog. Zaista treba dati mašti na volju pa smisliti sve te sveske koje ničemu ne služe osim da se pišu po ceo dan, da se jure medicinske sestre i lekari da li su ih popunili, da se preti tim istim sestrama i lekarima ako ih nisu popunili da će biti kažnjeni ili da će stradati, da neće imati validan medicinski dokument da se brane od evenutualne greške ako nemaju popunjene sveske.

Za to vreme dok se medicinskim sestrama pune ruke olovkama da pišu kojekakva pisanija, one nemaju vremena da se posvete pacijentima kao što i doktori imaju barem polovinu tih svezaka koje im oduzimaju silno vreme pa takođe nemaju vremena da se posvete pacijentima, ističe dr Radojević.

Pacijenti iz bolnice izlaze u još gorem stanju

Dr Radojević je na konferejciji novinarima pokazao fotografiju pacijentkinje koja je na lečenje primljena 20. oktobra, a otpuštena 28. oktobra sa, kako navodi, ogromnom dekubitalnom ranom, što je sve rezultat novih administrativnih procedura kojima su lekari i sestre preopterećeni.

– Doktori koji su pacijentkinju primili 20. oktobra su napisali da je primljena sa uredno prebojenom kožom i vidljivim sluznicama, a otpuštena je posle osam dana sa izveštajem plastičnog hirurga koji je napisao dimenzije ogromne dekubitalne rane u glutealnoj regiji, koja se u narodu zove „živa rana“. Dakle te rane su posledica onoga što se zove „sestre nemaju vremena“ da dođu do pacijenta koji je nepokretan, koji je teško pokretan, koji nosi pelenu i tako dalje, jer su pretrpane silnim poslovima koji su nebitni za negu i podelu terapije. Zamislite jednu sestru tokom cele noći na 80 pacijenata, ona ne može da stigne samo da im kaže dobro veče i da im da jednu tabletu… Podela terapije na odeljenjima tipa internističkih rana zahteva nekada da se u boce sa infuzijom, špriceve i venske sisteme ubrziga po nekoliko desetina medikamenata, a pri tom se mora voditi računa o mnogo čemu. Mora se voditi računa da li se ukrštaju lekovi, kako se koji daje, u kojim dozama, e dakle apsolutno je nemoguće da se odradi terapija i toaleta onako kako to zahtevaju nepokretni i teško bolesni ljudi.

Tako se dogodi da uz pretrpanost bolnica i premalo kadrova koji se ne primaju zbog neke famozne zabrane zapošljavanja koja se povremeno krši na nekim mestima, ne znam na koji način ni kojom formulom, ali tamo gde su najpotrebniji nema ih i nisam siguran da će ih uskoro biti. To je nešto što je nedopustivo i što je suštinski potrebno da se izmeni u zdravstvu – da se lekari i sestre koji su  preopterećeni rasterete od nepotrebnih administrativnih poslova koji su često duplirani i da mogu da se posvete pacijentima. Da ne moraju da se brinu o tome kada će i koliko lekova trebovati, kada će nekome tražiti sanitetski prevoz, zakazivati mesto u tercijernoj ustanovi, odnosno da rade ono što treba da radi administrativno osoblje, zaključio je dr Aleksandar Radojević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *