Претрага
[rstr_selector]

Ambrozija na svakom koraku

Ambrozija je neprijatelj broj jedan za sve one koji pate od alergija. Svaki deseti građanin alergičan je na polen ove biljke koja je naročito opasna po zdravlje dece.

Osim klasičnih simptoma gušenja i astme polen ambrozije može ozbiljno da naruši imuni sistem i organizam učini podložnim za sve druge bolesti.

Čačanski Zavod za javno zdravlje pripada Nacionalnoj mreži ustanova koje prate procenat alergenog polena u vazduhu. Poslednjih nekoliko dana čačansk,i ali i svi drugi zavodi za javno zdravlje, registruju veoma visoke vazdušne koncentracije polena ambrozije.

Kako su nam rekli u Gradskoj upravi za lokalni ekonomski razvoj Čačak nema strategiju za uništavanje ove veoma štetne biljke. Prema rečima zaposlenih u ovoj upravi, već postoji uredba Ministarstva poljoprivrede iz 2006. godine po kojoj su svi građani obavezni da ovu štetnu biljku uklone sa svojih imanja. Ista uredba važi i za opštinske i gradske uprave kao i za komunalna preduzeća. Sprovođenje ove uredbe na terenu trebalo bi da kontrolišu republički inspektori, međutim uprkos tome, ambrozija se može videti na svakom koraku…

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *