[rstr_selector]

Apoteka „Čačak“ posluje bez problema

Poslednjih nekoliko meseci u javnosti se pojavila informacija o blokadi računa nekoliko državnih apoteka u našoj zemlji koje, u poslednjih 10 godina, same obezbeđuju plate što ih bitno razlikuje od drugih zdravstvenih ustanova kojima troškove pokriva Republički fond zdravstvenog osiguranja. Ipak, direktorka Apoteke „Čačak“, Sanja Petković, zvuči ohrabrujuće kada kaže da ova ustanova posluje pozitivno.

– Mi izmirujemo sve svoje obaveze: prema dobavljačima, račune za komunalne usluge, redovno isplaćujemo plate i održavamo infrastrukturu. Uslovi su jako teški i, čini mi se, sve teži i komplikovaniji. Za sada je sve pod kontrolom, a naši finansijski izveštaji dostupni su na sajtu RFZO kojima šaljemo redovne mesečne izveštaje o poslovanju, kaže Petković.

Privatne apoteke su nelojalna konkurencija

Direktorka Apoteke „Čačak“, Sanja Petković kaže da je svedok da se skoro svakog meseca otvori po neka nova privatna apoteka u Čačku.

– Konkurencija je zaista velika i to bi zaista bilo u redu, ali je problem što je ta konkurencija nelojalna. Na žalost, u našoj zemlji ne posluju sve apoteke u jednakim uslovima. Državnim apotekama osnovni partner je Republički fond zdravstvenog osiguranja koji za nas obavlja centralizovanu javnu nabavku. To mnogo usporava naš rad jer mi ne možemo u danu da reagujemo kada neko traži neki lek. Zbog centralizovane javne nabavke i proceduralnih radnji dešava se da ne možemo da izađemo građanima u susret, rekla je Petković.

Dežurstva 365 dana u godini

Sanja Petković naglašava da Apoteka „Čačak“ čini sve da u svakom trenutku bude na usluzi građanima i da održi profesionalizam na odgovarajućem nivou.

– Nekada su se sa dežurstvima smenjivale apoteke „Katanić“ i „Mišović“ što je često zbunjivalo Čačane. Da se to više ne bi dešavalo, a i zbog lakšeg pristupa i parkinga, odlučili smo da svih 365 dana u godini dežura apoteka „Mišović“. Osim toga, naše apoteke nalaze se i u Ivanjici, Lučanima i Guči i trudimo se da ostanemo, kao što smo do sada bili, socijalno odgovorna ustanova. Mi imamo zakonsku, ali i moralnu i etičku obavezu, da u svakom trenutku obezbedimo potpunu i kontinuiranu snabdevenost lekovima. Naša osnovna delatnost je, podseća, farmaceutska zdravstvena zaštita na primarnom nivou, istakla je Sanja Petković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *