Претрага
[rstr_selector]

Arhiv traga za sudskom dokumentacijom oduzete zemlje tokom agrarne reforme

Čačanski Međuopštinski istorijski arhiv već godinama traga za dokumentacijom Okružnog agrarnog suda u Čačku. Posle Drugog svetskog rata, u okviru tadašnje „agrarne reforme“, ovaj sud doneo je na stotine presuda po kojima je oduzeta zemlja građanstvu Moravičkog, Raškog i drugih okruga.

Zaposlenima u čačanskom Arhivu javljaju se građani okolnih gradova koji u ovoj instituciji traže bilo kakav pisani dokaz o oduzetoj imovini predaka.

Prema rečima Lele Pavlović, direktorke Arhiva, oni su ove sudske spise tražili na nekoliko mesta, pa i u čačanskom pravosuđu, gde im je rečeno da je kompletna dokumentacija koju su oni posedovali nastradala u poplavi. Okružni agrarni sud u Čačku posle Drugog svetskog rata, postojao je kraće od dve godine. Veoma mali broj građana poseduje originalne presude ove nekadašnje pravosudne institucije. Dokumentacija Okružnog agrarnog suda u Čačku nije predata ni arhivima Jugoslavije ni Srbije.

– Ova istorijska građa je vrlo važna jer dokazuje oduzimanje takozvanog „viška zemlje“ koji je utvrđen agrarnom reformom. Posedovanjem te dokumentacije naslednicima oduzete zemlje, sada bi bilo mnogo lakše da dokažu pojedine situacije. U čačanskom Arhivu ipak, moguće je pronaći druge spise koji su u vezi sa oduzimanjem zemlje, pa se građanima na taj način izlazi u susret, međutim od potrage za sudskom dokumentacijom Agrarnog suda, ne odustajemo – izjavila je Lela Pavlović.

Zaposleni u Arhivu, na posredan način, do te dokumentacije dolaze preko Arhiva Srbije u kome je moguće pronaći spiskove konfiskovane imovine, ali i imena ljudi koji su proglašeni za državne neprijatelje. Njihova imovina najčešće je završavala u rukama države. Depo Međuopštinskog istorijskog Arhiva u Čačku je prva lokacija na koju se upute oni koji, zahvaljujući zakonu o restituciji, pokušavaju da vrate oduzetu dedovinu ili očevinu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *