Претрага
[rstr_selector]

Arilje: Uklonjena stabla u parku koja su ugrožavala bezbednost građana

U gradskom parku u Arilju došlo je do sušenja drveća, pa su nedavno pale velike grane koje su mogle da ugroze posetioce koji tu često borave. Radosava Bjekić, insprektor za zaštitu životne sredine u ovoj Opštini, kaže da je izlaskom na teren Komisija za zaštitu i unapređenje životne sredine konstatovala da su dva stabla breze osušena, zbog čega su prošle nedelje uklonjena iz parka, a na njihovo mesto će u narednom periodu biti posađena nova.

– Odlukom Skupštine Opštine Arilje je formirana Komisija za zaštitu i unapređenje životne sredine, a jedan od njenih zadataka je da po zahtevu građana izlazi na teren. Krajem juna građani su prijavili sušenje drveća u parku, padanje velikih grana i ugrožavanje stanovništa koje tu boravi, a naročito dece. Po izlasku na teren, Komisija je konstatovala sušenje dva stabla breze i zapisnik o tome dostavila inspektoru, tj. meni. Na osnovu njihovog mišljenja, doneto je rešenje da se ta stabla uklone iz parka, što je i urađeno 16. avgusta.

Suve grane ugrozile bezbednost dece u parku

Radosava Bjekić ističe da je Komisija pre donošenja rešenja o seči stabala, predložila inspekciji da se sačeka jedan period kako bi se videlo se li se stabla mogu oporaviti, ali da je u međuvremenu došlo do novog incidenta.

– Pre donetog rešenja o seči stabala vodili smo računa o starosti, izgledu i ukupnom biološkom stanju stabala. Komisija je predložila inspekciji da se sačeka jedan period, da vidimo da li će se stabla oporaviti pošto su olistala. Međutim, u julu je prijavljeno ponovno opadanje velikih grana sa breza, i to u trenutku kada se u parku nalazio veliki broj dece, tako da je to bio alarm da reagujemo. Moram reći da se mi uvek borimo protiv seče drveća i da se trudimo da do toga ne dođe, ali ovoga puta nije bilo drugog rešenja. Na to mesto ćemo sigurno posaditi nova stabla, kaže naša sagovornica.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *