Претрага
[rstr_selector]

Bajina Bašta se i dalje bori sa klizištima

Nakon prošlogodišnjih poplava, tokom kojih je vodena stihija napravila milionske štete, u Srbiji se mnoge opštine još uvek bore sa posledicama te priridne katastrofe. Među njima je i Bajina Bašta u kojoj je još uvek aktivno na stotine klizišta.

Prema rečima nadležnih, da bi se ona sanirala, neophodni su stručni kadrovi koje ova opština nema, kao što nema ni sredstva kojima bi se obavila bar nužna sanacija.

Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta, kaže da na mnogim lokacijama klizišta bukvalno odnose delove magistralnih i lokalnih puteva, te da je situacija veoma ozbiljna i teško da će je opština rešiti bez pomoći države.

– Situacija u našoj opštini nije zavidna. Imamo domaćinstva čije je celokupno imanje u klizištu, pa tako pojedini poljoprivrednici koji imaju i po pet hektara zemlje, više nemaju šta da obrađuju, jer su njihove oranice nestale. Imamo 15 do 20 velikih i ozbiljnih klizišta koja stvaraju ogromne probleme najvećim delom na putnoj infrastrukturi, pa se dešava da i saobraćaj bude u prekidu. Takav je slučaj duž puta Užice – Dub – Kostojevići, prema Ljuboviji, gde je aktivno jedno veliko klizište i niko ne zna da li će i ostatak brda da siđe. Sličnih problema imamo i na području Okletca sa klizištima koja stvaraju nevolje na magistralnim putevima – izjavio je predsednik opštine Bajina Bašta, napominjući da se ukupan broj klizišta koja su aktivna po bajnobaštanskim oranicama i šumama broji stotinama.

Filipović je dodao da u ovoj godini očekuju finansijsku pomoć države kako bi se sanirale najkritičnije deonice nestabilnog tla, međutim, mnogo je veći problem nedostatak kadrova, pre svega inženjera, koji su stručni da se uhvate u koštac sa rešavanjem ovog geomorfološkog procesa.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести