[rstr_selector]

,,Bajke o Kratkovečnoj” povodom godišnjice rođenja Desanke Maksimović

Povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, izdavačka kuća „Pčelica” koja je književnoj javnosti poznata po negovanju domaće klasične književnosti za decu, objavila je posebno izdanje „Bajke o Kratkovečnoj“ koje će biti promovisano u sasvim novoj likovnoj i dizajnerskoj opremi. Ova bajka kao zasebna knjiga u Srbiji je poslednji put objavljena pre 29 godina.

Novo izdanje knjige uz nekoliko dodataka

Delo Desanke Maksimović je čitaocima, a posebno deci približeno tako što je originalni tekst „Bajke o Kratkovečnoj“, sa autopoetičkim predgovorom književnice, u potpunosti ispoštovan uz dodatak biografije Desanke Maksimović i rečnika manje poznatih reči i na taj način je olakšana recepcija. Ovo izdanje „Bajke o Kratkovečnoj“ ilustrovala je akademska slikarka Nada Serafimović, sa namerom da se u likovni izraz prenesu stilske karakteristike teksta prozračnog, lepršavog, melanholičnog, kao i setnog.

Knjigu će pratiti brojne akcije, predstavljanja i programi

U kulturno-istorijskom kompleksu u Brankovini, izdavačka kuća „Pčelica” će simbolično 15. maja, dan pred rođendan Desanke Maksimović, prirediti prvu promociju ove knjige. Na predstavljanju knjige prisustvovaće učenici Osnovne škole „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine, koju je pohađala i Desanka Maksimović. Knjiga će se naći u prodaji nakon ove promocije, a s obzirom na to da je ovo godina jubileja, knjiga će se naći na brojnim akcijama, predstavljanjima, kao i programu u čast velike književnice, čiji je doprinos srpskoj književnosti za decu ogroman.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *