Претрага
[rstr_selector]

Bebo, dobrodošla u Čačak

Grad Čačak je jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji koja je počela primenu servisa „Bebo, dobrodošla na svet“ koji omogućava elektronsku prijavu rođenja deteta. Kako kaže Nebojša Bežanić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, prijava se više ne vrši pisanim putem nego se to radi kroz novi softver unošenjem podataka u porodilištu.

– Podatke u porodilištu unosi radnik porodilišta koji je za to obučen, a cilj i svrha je da se uštedi posao jednog adminstrativnog radnika, odnosno da se postigne ušteda na jednom radnom mestu. Istovremeno, cilj je i da se uštedi vreme koje su roditelji do sada trošili na pisanu prijavu deteta. Na ovaj način roditelji izvod iz knjige rođenih za dete dobijaju na kućnu adresu putem pošte, a podatak da je izvršena prijava dobijaju putem SMS poruke. Dakle, potrebno je da roditelji već u porodilištui znaju ime deteta i da o tome obaveste radnika koji vrši prijavu, kaže Bežanić.

Prijava elektronska, sve drugo i dalje na šalterima

Načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove kaže da se sa zaobilaženjem šaltera priča završava na prijavi bebe, jer za sve drugo roditelji ipak moraju da nastave našu šaltersku praksu.

– Za ovu vrstu posla roditelji novorođene dece više ne moraju na šalter, ali kada dobiju izvod na kućnu adresu roditelje ipak čakaju šalteri. Kad to kažem mislim na ostvarivanje daljih prava vezanih za dete, odnosno na ostvarivanje prava na novčanu pomoć i socijalnu zaštitu. Za ove poslove nisu obezbeđene elektronske mogućnosti, rekao je Bežanić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *