Претрага
[rstr_selector]

Bez većih problema na toplovodnoj mreži u Čačku

Zbog niskih temperatura, grejanje u Čačku ovih dana funkcioniše produženo, stanovi se greju do ponoći, a po potrebi i duže. Danko Ćalović, direktor JKP za grejanje „Čačak“, kaže da svi toplotni izvori rade punim kapacitetima i da do sada na toplovodnoj mreži nije bilo većih kvarova. Prema njegovim rečima, broj građana koji imaju primedbe na kvalitet grejanja je znatno manji u odnosu na prethodne godine.
– Svi toplotni izvori rade punim kapacitetima, grejanje je jutros krenulo na vreme kao i prethodnih dana. Većih problema na samoj toplovodnoj mreži nema, jedini problem jutros je bio u Bulevaru Vuka Karadžića u stambenoj zgradi kod KMN-a gde je napukao jedan toplovodni krak. Trenutno nema velikih gubitaka tako da za sada nećemo obustavljati grejanje jer je veoma hladno. Neophodne sitnije intervencije u zgradama ćemo dovršiti narednih dana kada se očekuje malo toplije vreme. Od kada je nastupio ovaj ledeni talas nije bilo previše kvarova, osim manjih intervencija koje su naše ekipe otklanjale u najkraćem roku. Produžavamo grejanje svako veče do ponoći, a ponekad duže, a nastavlja se u pola pet ujutru. Razmatrali smo mogućnost da produžimo grejanje tokom cele noći ali smatramo da bi bilo previše toplo u stanovima. Iz svakodnevnog kontakta sa građanima zaključili smo da su uglavnom zadovoljni kvalitetom grejanja tako da imamo znatno manje primedbi nego prethodnih godina. Problemi se javljaju u zgradama koje nisu dobro izolovane i koje imaju lošu stolariju, jer kada je ovako hladno i kada je vetrovito, ako je stolarija loša bez obzira što su radijatori korisnika topli nije moguće zagrejati stanove.

Energenata dovoljno, računi će biti znatno veći

Ćalović kaže da za sada ima dovoljno energenata, ali da će računi građana biti uvećani.
– Od letos je gas poskupeo za 10%, a mazut za 20%. Bez obzira na to energenata je dovoljno. Jasno je da građani neće moći da isprate dinamiku plaćanja kada se završe ovi hladni dani i kada dobiju uvećane račune na kraju meseca. Oni će plaćati koliko budu mogli, a mi ćemo nekim kreditnim zaduženjem pokušati da realizujemo plaćanje prema Srbijagasu. Što se tiče mazuta, njega avansno nabavljamo, ali za sada imamo jednu kotlarnicu i tu nema finansijskih problema. U poređenju sa prethodnom godinom ova zima je mnogo hladnija. Čak i stariji radnici našeg preduzeća ne pamte da je nekada ranije krenula grejna sezona. Početkom oktobra, već 4. ili 5. smo krenuli sa toplim probama tako da su gotovo celog oktobra stanovi grejani. Novembar je bio mnogo hladniji nego prethodne godine pa je 15% više energenata potrošeno. Decembar je bio takođe hladan jer je prosečna temperatura prošle godine bila oko 4-5 stepeni, a ove godine oko 0,9 stepeni. Iz tog razloga građani moraju da se pripreme za veće račune. Ono što mi možemo da uradimo jeste da olakšamo građanima koji budu imali veći dug i ne mogu da plate, da im omogućimo reprogram duga, plaćanje u ratama ili nešto slično kako ne bi došlo do utuženja jer su sudski troškovi veliki. Učinićemo sve što je u našoj mogućnosti kao što smo i do sada radili da pomognemo građanima da plaćaju svoja dugovanja, rekao je Danko Ćalović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *