Претрага
[rstr_selector]

Biblioteke i Europeana čuvaju od zaborava porodične priče iz Srbije iz perioda Prvog svetskog rata

Biblioteka grada Beograda pokrenula je aktivnosti na jedinstvenom evropskom projektu očuvanja uspomena iz Prvog svetskog rata zajedno sa Europeanom, evropskom digitalnom bibliotekom, arhivom i muzejom, u okviru obeležavanja stogodišnjice od početka rata.

Ove dve organizacije objavile su da portal Europeana 1914-1918, najvažniji onlajn izvor namenjen kulturnoj baštini, koji sakuplja izvorni materijal iz Prvog svetskog rata, organizuje dane prikupljanja uspomena.

Ovim aktivnostima pridružila se i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ koja tako daje svoj doprinos očuvanju priča iz Prvog svetskog rata i njihovoj dostupnosti širokoj javnosti. Dani sakupljanja uspomena u Gradskoj biblioteci u Čačku biće održani 12. i 13. decembra kada će eksperti iz državnih arhiva i gradskih biblioteka na licu mesta digitalizovati porodične priče iz Prvog svetskog rata tako da mogu da budu dostupne u celom svetu i sačuvane za buduće generacije. Građani mogu da donesu fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove ili zvučne zapise, zajedno sa pričama koje prate povezane događaje. Predmeti će biti digitalizovani i odmah vraćeni vlasnicima.

Oni koji nisu u prilici da prisustvuju danima sakupljanja uspomena, mogu da podele svoje priče preko sajta www.europeana1914-1918.eu.

Do sada je održano 150 dana sakupljanja uspomena u 18 zemalja širom Evrope od 2011. godine, a Srbija će biti poslednja koja učestvuje u ovom projektu u 2014. godini.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *