[rstr_selector]

Boško Obradović: Privredni sud u Čačku se oglušio o mišljenja ministarstava, izvršenje nad imovinom FRA je protivzakonito

Za sutra u 8.30 najavljen je novi pokušaj prinudnog sudskog izvršenja nad delom nepokretnosti Fabrike reznog alata. Tim povodom, danas je u Čačku održana konferencija pokreta Dveri na kojoj je lider pokreta, Boško Obradović, ukazao na mišljenja koja je na zahtev dobio od nadležnih ministarstava pravde, odbrane i privrede o ovom problemu.

– Za sutra u 8.30 je zakazan novi pokušaj prinudnog sudskog izvršenja nad imovinom Fabrike reznog alata A.D. Čačak, što je apsolutno protivzakonito. Kroz odgovore koje sam dobio na poslanička pitanja, ja sam danas i ukazao na mišljenja nadležnih ministarstava privrede, pravde i odbrane. Mišljenje Ministarstva odbrane ukazuje da je privredno društvo FRA rešenjem Vlade Republike Srbije iz 2015. godine određeno kao privredno društvo od značaja za odbranu Republike Srbije, takođe i da je 2017. godine dobilo dozvolu za izradu specijalnih alata za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, kao i da prema članu 55. Zakona o izvršenju i obezbeđenju predmet izvršenja ne mogu biti objekti i oprema koji su namenjeni odbrani bezbednosti Republike Srbije. Odluka Privrednog suda u Čačku je apsolutno protivzakonita i nedopustivo je da se vrši sudsko izvršenje nad imovinom FRA  iz razloga što ona pripada sektoru bezbednosti i u tom smislu zaposleni su u potpunosti u pravu što brane svoju imovinu. Ono što sam takođe danas izneo je da su se zaposleni, odnosno sindikalci, u više navrata žalili veću Privrednog suda u Čačku koje je odbilo njhove prigovore i samim tim nije dozvolilo mogućnost da se protiv rešenja Privrednog suda žale višim sudskim instancama. Kao što smo i do sada, tako ćemo odbornici Dveri i ja kao narodni poslanik biti sa radnicima FRA da zaštite njihovu imovinu od ovih nezakonitih odluka Privrednog suda u Čačku, kaže Obradović.

Ministarstvo odbrane je ukazivalo na nezakonitost izvršenja

On navodi da je Privredni sud u Čačku prekršio dva zakona i oglušio se o odluke i mišljenja nadležnih ministarstava.

– Što se tiče Ministarstva pravde ono se samo pozvalo na to da ne može da se meša u odluke sudova koji su nezavisni, što je besmisleno, jer šta ako sudovi kao što je slučaj Privrednog suda u Čačku donose protivzakonite odluke, neko bi morao na to da reaguje. Ministarstvo privrede je upravo potvrdilo ovo što je potvrdilo i Ministarstvo odbrane, koje jasno kaže da u članu 55. Zakona o izvršenju i obezbeđenju predmet izvršenja ne mogu biti objekti i oprema koji su namenjeni odbrani bezbednosti Republike Srbije, a to su upravo objekti i oprema koji se tiču FRA. Ovde sud ne samo da je prekršio dva zakona nego se i oglušio o odluke i mišljenja nadležnih ministarstava. Ono što je posebno zanimljivo je jedan deo iz odgovora Ministarstva odbrane, u kome se navodi da je to ministarstvo sa navedenim činjenicama u nekoliko navrata upoznavalo i obaveštavalo Osnovni sud  i Privredni sud u Čačku u kojima se sprovode izvršni postupci nad privrednim društvom FRA i predlagalo da se predmetini postupci obustave, a da se poverioci namire na drugi način u dogovoru sa privrednim društvom FRA van sudskog postupka, istakao je Boško Obradović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести