[rstr_selector]
Фото: Фејсбук/Браћа Теофиловић

Браћа Теофиловић добитници Вукове награде у години јубилеја

Ратко Теофиловић: Када је Гете превео „Хасанагиницу”, био је одушевљен нашом лирском народном поезијом. На трагу тога и ми покушавамо нашу народну лирску песму у двогласним обрадама да пренесемо и другим народима који то препознају и имају велико поштовање према ономе што ми радимо.

Културно-просветна заједница Србије објавила је добитнике јубиларне 60. Вукове награде за 2023. годину, а међу њима су и браћа Теофиловић из Чачка, извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Ова награда се додељује од 1964. године за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору, а у руке браће Теофиловић стиже у години када славе јубилеј, три деценије рада. Ратко Теофиловић каже да је ово велико признаје, не само за њих, већ и за све људе са којима су сарађивали и заједно развијали своју каријеру током протеклих 30 година.

– То је велика награда, с обзиром на то да у нашим удружењима нема превише музичких награда. Ово је велико признање за наш дугогодишњи рад, прегалаштво и самопромовисање наше националне културе. Али то самопровисање националне културе не иде само у једном смеру, односно у смеру презентације културе на нашој територији, нашем народу. Оно је и симбол музике која повезује људе и цивилизације и која је усмерена и ка страној публици. И као што је и сам Вук Караџић открио нашу лирску поезију, односно када је Гете чуо и превео „Хасанагиницу”, био је одушевљен нашом лирском народном поезијом. На трагу тога и ми покушавамо нашу народну лирску песму у нашим двогласним обрадама да пренесемо и другим народима који то препознају и имају велико поштовање према ономе што ми радимо. Ова награда је и признање за наш рад, и обавеза. Али и да је нисмо добили ми бисмо наставили предано да радимо то што волимо, а она је само доказ да је неко имао слуха, препознао и доказао да то што ми радимо дубоко има смисла. У овој награди се сажимају сви они људи који су помагали и подржавали све оно што смо радили ових 30 година и који су у томе учествовали. Тако да је ова награда и део њиховог успеха.

Додела Вукове награде ће бити уприличена у другој половини фебруара, а датум ће бити накнадно објављен. Ова награда није и последње признање које ће браћа Теофиловић добити ове године. Већ 10. фебруара у Будимпешти ће им бити уручена традиционална Сретењска повеља.

– Ова повеља се додељује за допринос јачању веза Срба у Мађарској са матицом, а организују је Самоуправа Срба у Будимпешти, Српски институт и Српски културни клуб. Ми смо доста пута наступали у Мађарској, тако да су и они препознали наш рад. Тако да је ова година, година нашег јубилеја, уједно и година наших награда, закључио је Ратко Теофиловић.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести