Претрага
[rstr_selector]

Čačak ima dovoljno ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju

Čačanska deca sa smetnjama u razvoju koriste uslugu ličnog pratioca od drugog polugodišta ove školske godine. Тrenutno postoje 34 lična pratioca, i taj broj odgovara broju dece kojima je ova usluga potrebna, kaže Marija Vojvodić, rukovodilac Službe za prava i usluge Centra za socijalni rad u Čačku.

Svi pratioci obučeni za pružanje usluge po akreditovanom programu

– Grad Čačak raspolaže sa dovoljnim brojem saradnika, odnosno ličnih pratilaca koji po Pravilniku o licenciranju moraju imati završenu obuku po akreditovanom programu za pružanje usluge ličnog pratioca deteta. Društvo za cerebralnu i dečju paralizu iz Ivanjice je akreditovano i ima licencu koju je dobilo od Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, a svi izvršioci koji neposredno pružaju ovu uslugu i koji su angažovani u našim osnovnim školama i vrtićima su iz Čačka, kaže naša sagovornica.

Marija Vojvodić podseća da je lični pratilac dostupan deci sa invaliditetom, odnosno deci sa smetnjama u razvoju kojima je potrebna podrška u zadovoljavanju osnovnih ličnih potreba koje se odnose na kretanje, higijenu, hranjenje, oblačenje, komunikaciju i drugo, a pod uslovom da je dete uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *