[rstr_selector]

Čačak nema novca za rekonstrukciju privatnih kuća – spomenika kulture

U vreme kada je Čačak imao gradskog arhitektu, iz budžeta grada je rekonstruisano nekoliko objekata koji su, što zbog istorijskog, kulturnog ili građevinskog značaja stavljeni pod zaštitu države. Na području Čačka, pored brojnih crkava i manastira, nalazi se više od 170 drugih objekata koji se vode kao nepokretna kulturna dobra, od kojih najveći broj pripada privatnim licima. U mnoge od tih objekata decenijama nije ulagano, pa je danas u Čačku česta slika da istorijski vredne zgrade propadaju. Pored redovnih dozvola i građevinskih radova, stanari tih zgrada tbi trebalo da izdvoje ne tako mala sredstva za papirologiju koja prati ovakve objekte. Bez pomoći grada, za građane je ovaj poduhvat skoro nezamisliv.

Prema rečima Zorana Todosijevića, načelnika Gradske uprave za finansije poslednjih šest godina u budžetu Čačka se ne planiraju sredstava za rekonstrukciju zgrada-spomenika kulture.

Todosijević kaže da je Gradska uprava u proteklom periodu nastojala da brine o zaštićenim objektima u državnom vlasništvu. Po njegovim rečima, rukovodstvo grada u ovom trenutku sagledava mogućnost da se iz donacija obavi sanacija fasade zgrade Fruške gore.

– Rukovodstvo grada je ušlo u pregovore sa stanarima zgrade u strogom centru, ali budžet za te radove neće izdvajati sredstva. Svi vidimo kakve su nam fasade u gradu, pa bi u nekoj daljoj perspektivi Gradska stambena agencija trebalo da pokrene tu priču da se na tom polju više radi, naročito kada je reč o zaštićenim zgradama čiji je vlasnik grad, odnosno država. Po novom Zakonu o stanovanju, briga i kompletno održavanje zgrada su preneti na vlasnike, rekao je Todosijević.

Naš sagovornik ne gaji optimizam kada je u pitanju mogućnost da grad, ukoliko postoji interesovanje građana, izdvoji bar deo sredstva da se restauriraju najurgentniji objekti.

– U Čačku je već bilo pokušaja da se od propadanja sačuvaju za istoriju grada značajne građevine, jedna od njih je kuća u Ulici Svetozara Markovića, kod Zelene pijace. Problem je bio što je kuća privatno vlasništvo i grad nema pravo u to da ulaže, zaključuje Todosijević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *