[rstr_selector]

Čačak ništa ne duguje školama

Iz budžeta grada Čačka, za finansiranje obrazovanja ove godine biće izdvojeno 327 miliona  630 hiljada dinara. Od te sume, osnovne škole dobiće 243 miliona 350 hiljada dinara za tekuće i dodatnih tri miliona za kapitalne transfere, dok će srednjim školama za stalne troškove pripasti 80 miliona 280 hiljada dinara i još milion za kapitalne. Prema rečima Nadežde Vuksanović, načelnice Gradske uprave za društvene delatnosti, grad finansira sve troškove obrazovnih ustanova na teritoriji Čačka, izuzev plata zaposlenih. Visina materijalnih troškova se utvrđuje pravilnicima, kaže načelnica.

– Normativi su uglavnom utvrđeni. Veoma je važno da direktori vode računa o visini troškova i da se uklapaju u nivo planiranih troškova. Grad ne izdvaja jednaka sredstva za sve škole jer to zavisi od više faktora: broja đaka, broja zaposlenih, veličine objekta i slično. Mi imamo 19 osnovnih škola, šest srednjih i tri specijalizovane i u ovom trenutku ni jednoj od njih ništa ne dugujemo, ni po jednom osnovu.

Kapitalne investicije po odobrenju komisije

Načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti dodaje da je sume kapitalnih transfera, namenjenih za tekuće i investiciono održavanje za ovu godinu, odredila komisija koju je formirao gradonačelnik.

– Komisija je obišla sve školske zgrade na području Čačka i dala određene predloge. Ove godine je nešto manje sredstava izdvojeno za kapitalne transfere, ali su ipak nužni izdaci obezbeđeni. Najviše će biti izdvojeno za izgradnju gasnih podstanica u tri škole, dok će ostala sredstva biti uložena u nabavku opreme, zamenu stolarije i drugo tekuće održavanje, kaže Vuksanović.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *