[rstr_selector]

Čačak stimuliše vantelesnu oplodnju

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća Čačka usvojen je Pravilnik o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju za parove koji na ovaj način žele da ostvare potomstvo.
Prema rečima Slavice Karanac, načelnice Gradske uprave za stručne poslove, Pravilnikom su i ove godine data šira prava u odnosu na kriterijume koje propisuje obavezno zdravstveno osiguranje, a sve u cilju da se što veći broj zainteresovanih parova uključi u postupak vantelesne oplodnje.
– Šira prava se ogledaju u tome što ni ove godine nema oganičenja u izboru zdravstvene ustanove koja će sprovesti postupak vantelesne oplodnje, u broju pokušaja vantelesne oplodnje i godina starosti žene. Grad Čačak je iz budžeta za ove namene izdvojio šest miliona dinara, a pojedinačni iznos po paru je 300.000 dinara i isplaćuje se jednokratno prema profakturi zdravstvene ustanove koja će sprovoditi postupak vantelesne oplodnje, rekla je Slavica Karanac.

Vanetlesnom oplodnjom prošle godini u Čačku rođene 4 bebe

Zahvaljujući sredstvima koje grad daje za vantelesnu oplodnju, u Čačku su tokom prošle godine na taj način rođene četiri bebe. Slavica Karanac navodi da nijedan par koji ispunjava uslove neće biti odbijen, bez obzira na budžet.
– U prošloj godini je 20 parova podnelo zahteve, svi su pozitivno rešeni i dobili su novčana sredstva u iznosima koji su traženi. Dodeljena sredstva u 2016. godini nisu prešla šest miliona dinara, pa smo se time rukovodili kada smo opredeljivali novac za ovu godinu, ali to nikako ne znači da grad neće naći način da za ove namene izdvoji i više novca ukoliko se za to ukaže potreba, zaključila je Slavica Karanac.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *