Претрага
[rstr_selector]

Čačani plaćaju grejanje iako nemaju ugovor sa JKP „Čačak“

Informacija koja se u medijima pojavila u poslednja dva dana da korisnici usluge grejanja u Srbiji koji do 29. decembra prošle godine nisu potpisali ugovore sa toplanama ne moraju da plaćaju grejanje, ne važi za Čačak, tvrdi Marina Lazović, direktor Sektora opštih i pravnih poslova u čačanskom Preduzeću za grejanje. Iako Zakon o energetici obavezuje toplane na potpisivanje ugovora sa korisnicima, Marina Lazović decidno tvrdi da to u Čačku nije slučaj zahvaljujući jednoj odluci gradske Skupštine.

– Kažem to zato što je JKP „Čačak“ Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, koja je objavljena u Službenom listu grada Čačka broj 9/2010, predvidela situaciju i uslove, kao i način obračuna toplotne energije i za korisnike koji ugovor ne zaključe. U članu 109. Odluke se kaže: „Korisnici usluga do dana stupanja na snagu ove Odluke dužni su da zaključe ugovor o snabdevanju toplotnom energijom u skladu sa ovom Odlukom u roku od šest meseci od dana stupanja Odluke na snagu. Obračun utrošene toplotne energije, način plaćanja, druga pitanja koja se uređuju ovom Odlukom, kao i prava, obaveze i odgovornosti korisnika usluga do dana stupanja na snagu ove Odluke, a koji ne zaključe ugovor o snabdevanju toplotnom energijom u roku propisanom stavom 1. ovog člana utvrđuju se u skladu sa ovom Odlukom.“

Od 8.000 korisnika ugovori potpisani sa oko 1.000

Direktorka Sektora opštih i pravnih poslova u JKP za grejanje pokušala je i da pojasni tekst člana 109. i naglasila da ukoliko ga građani ne razumeju mogu da dođu kod nje da im pojasni.

– Želim da kažem da prvi stav ovog člana upravo upućuje na zakonsku obavezu korisnika grejanja da zaključe ugovor, a stav 2. govori šta sa korisnicima koji ugovor nisu potpisali. Mi smo potpisivali ugovore sa svim korisnicima koji su se na našu mrežu priključili nakon stupanja na snagu ove Odluke. Ne znam tačan broj ugovora, ali mislim da se radi o nekoliko stotina do hiljadu. Sa preostalih sedam hiljada korisnika ugovore ćemo potpisati u narednih nekoliko meseci, rekla je Lazović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *