Претрага
[rstr_selector]

Čačanin najbolji harmonikaš na svetu

Devetnaestogodišnji Čačanin, Dušan Čeganjac, pobednik je na svetskom prvenstvu klasične i varijete harmonike, održanom u portugalskom gradu Portimau. Dušanu je ova pobeda izmakla na prethodna dva takmičenja, ali je ove godine na svetskom „Trofeju harmonike“ trijumfovao, kako kaže, u vrlo jakoj konkurenciji.

– Svetsko prvenstvo je održano u Portugalu na obalama Atlantskog okeana, organizacija je bila sjajna, brilijantan žiri i ljudi. Predsednik je bio Francuz Frederik De Šamp, a generalni sekretar Ejmon Model iz Velike Britanije. Meni je ova nagrada izmakla prošle i prethodne godine kada sam osvojio drugo mesto u juniorskoj konkurenciji. Sada sam već ušao u senirosku konkurenciju sa 19 godina i takmičio sam se sa sviračima koji su dosta stariji od mene. Neki su bili stariji i po 10 godina i uspeo sam sve da ih pobedim. Bila je zaista velika konkurencija s obzirom na to da su učestvovali takmičari iz celog sveta: Rusije, Kine, Amerike, Velike Britanije, Skandinavije, objašnjava Dušan Čeganjac.

Bez podrške porodice i profesora ne bi bilo uspeha

Dušan kaže da je pre njega nastupio veoma talentovan takmičar, ali da je on dao sve od sebe i uspeo da pobedi. Međutim, kako ističe, bez podrške porodice i profesora Miljana Bjeletića, ne bi postigao ovakav uspeh.

– Pre mene je nastupao jedan veoma talentovan takmičar koji važi za tri najbrža svirača na svetu. Slušajući njegovu poslednju kompoziciju pomislio sam „kako ću se ja sad sa njim takmičiti“… Međutim, od tog silnog uzbuđenja i treme rekao sam sebi da ću dati sve od sebe, udahnuo duboko, podigao glavu izašao na scenu i uspeo sam sve da ih pobedim. Prva tri mesta uvek stanu u pola boda to su male razlike, ali upravo ono što oduševi žiri to vas dovede i do pobede.

-Ništa ne bi bilo moguće bez porodice i mog profesora koji je jedan od najvećih pedagoga i stručnjaka harmonike na svetu Miljan Bjeletić, koji je sada moj profesor na Akademiji koji me je spremao i sa kojim sam usavršavao veštinu da imam što bolju formu za sve te kompozicije sa kojima sam nastupao na Svetskom prvenstvu. Takođe, apsolutno ništa ne bi bilo moguće bez porodice koja je uvek tu podrška, kada vam je teško, kada padnete i mislite da ne možete dalje. Oni daju vetar u leđa da ustane i kada padnem, jer bez toga nema napredovanja, kaže Čeganjac.

Od klasike do popularne muzike

Ovaj mladi Čačanin kaže da je njegov cilj da do sada stečeno znanje iz klasične muzike primeni u popularnoj muzici, što i radi u grupi „Čegi“, i dodaje da već dobija pozive za mnogobrojne nastupe.

– Glavno je da ću ja nastaviti put ka svom cilju. Svoje dragoceno znanje iz klasične muzike, koje sam sticao kod profesora i u svetu, primeniću u popularnoj muzici što i radim u „Čegi mjuziku“. Tu vrstu muzike želim što više da približim ljudima. Takođe imam u planu još neke projekte gde ću imati solo harmoniku sa nekim popularnim melodijama. Nastavak rada sa grupom „Čegi“ se podrazumeva, kaže ovaj mladić.

Već stižu pozivi za nastupe u inostranstvu

Nakon trijumfa u Potrugaliji, svetskog pobednika na harmonici očekuju brojni nastupi.

– Već sutra nastupam u Nišu, a 6. novembra imam koncert na beogradskom Kolarcu. U prestonici će biti nešto drugačiji repertoar, nastupaću u jednoj klasičnoj varijanti, na poziv profesora sa Akademije. Sviraću argentinski tango zajedno sa gudačima. Neće izostati ni nastupi u inostranstvu, jer nakon ovakve pobede uvek uslede pozivi te vrste. Do sada ih imam nekoliko, rekao je Čeganjac.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *