Претрага
[rstr_selector]

Čačanski bibliotekari na Međunarodnoj konferenciji BDS

Trinaesta međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Korisnici bibliotečkih usluga: istorijska perspektiva i savremene tendencije“, u organizaciji Bibliotekarskog društva Srbije, održana je 13. i 14. decembra 2016. godine u Narodnoj biblioteci Srbije. Bibliotekari iz Velike Britanije, Finske, Poljske, Bugarske, Hrvatske, Makedonije i drugih zemalja bavili su se najvažnijom temom bibliotečko-informacione struke, njegovim veličanstvom Korisnikom, njegovim potrebama, navikama, uticaju tehnologije itd.
Prvog dana Konferencije uz predavanje Juke Relandera, predsednika EBLIDA-e i Finskog društva bibliotekara i Tomaša Grušovskog, direktora IFLA PAC centra i Nacionalne biblioteke Poljske, izloženi su stručni radovi i kratke prezentacije koji se bave decom i mladima kao i primeri dobre prakse. U okviru Poster-sesije predstavljen je rad bibliotekara Marije Radulović i Bogdana Trifunovića „Otvorena biblioteka Čačka – do novih čitalaca na mala vrata” koji prikazuje ovogodišnji projekat čačanske Biblioteke kojim je obezbeđeno novo čitalačko iskustvo za lica na privremenom institucionalnom smeštaju, pacijentima u Bolnici, ugroženim licima pod zaštitom Centra za socijalni rad, pritvorenicima, osobama sa posebnim potrebama. Poster sa pratećim flajerom prikazao je osnovne aspekte projekta zasnovanog na ideji dislociranja kulturnih sadržaja izvan fizičkih granica Biblioteke, uspostavljenu saradnju sa drugim institucijama, lokacije polica, marketing projekta, ostvarene rezultate u 2016. godini i dugoročne ciljeve koji se žele postići.

Broj čitalaca kroz vreme

Drugi dan Konferencije otvorilo je predavanje Zdenke Sviben iz Knjižnice grada Zagreba (Hrvatska), nakon čega su usledile sesije posvećene istraživanjima i novim tendencijama u bibliotekarstvu. Stručni rad pod nazivom „Korisnici Biblioteke u Čačku (1990-2015)“, autora Nataše Krivačević Popović, Snežane Planić i Branislave Vidojević, bibliotekara Odeljenja stručne obrade knjiga čačanske Biblioteke, predstavljen je u vidu desetominutnog filma, koji je tehnički uobličio Ljubiša Ćirković. U radu je obrađen statistički prikaz broja korisnika u Biblioteci u periodu od 25 godina. Autori su posebnu pažnju posvetili oscilacijama u broju upisanih korisnika s obzirom na društveni kontekst tj. na krizne, ratne i tranzicione godine u ovoj najstarijoj ustanovi kulture u Čačku i okolini.
Uz svečanost uručenja nagrada najboljim bibliotekarima i otvaranje izložbe „Knjige izvan knjige – Literarne refleksije u vizuelnom“ Gordane Kaljalović Odanović,  obeležen je 14. decembar, Dan bibliotekara Srbije.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *