[rstr_selector]
Foto: Dženarika info

Čačanski Muzej učestvuje u manifestaciji „Muzeji za 10“

Manifestacija „Muzeji za 10“ danas počinje u više od 50 gradova Srbije, a trajaće do 18. maja. U okviru ove manifestacije u subotu 15. maja biće obeležena i 17. Evropska noć muzeja. Čačanski Narodni muzej je za ovu priliku pripremio izložbe, stručno vođenje kroz Rimske terme, a poseban program biće posvećen i Jeličkom meteoritu, rekla je Delfina Rajić, direktorka Muzeja.
– Ove godine se po sedmi put organizuje manifestacija „Muzeji za deset“ koja ima 105 učesnika iz više od 50 gradova Srbije. Period za nama poslužio je kao katalizator za ključne inovacije koje su već bile u toku, posebno za povećanu pažnju na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva, informacija i kreativnih ideja. Tema ove godine je budućnost muzeja, nove ideje, nove poruke. Ove godine 17. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 15. maja. Posetioci će u Konaku Jovana Obrenovića imati priliku da pogledaju stalnu postavku i to period od praistorije do kraja Srednjeg veka, crkve i manastire čačanskog kraja, kao i ustanke i ratove od 1804. do 1941. godine. U galeriji Narodnog muzeja izložbu slika „San o slobodi“, Vesne Petrović iz Čačka i izložbu „Jelički meteorit“. Posetioci će imati priliku da vide meteorit koji je pao na Jelicu 19. oktobra 1889. godine raspršen u 30-ak nađenih primeraka na području od oko 40 kilometara kvadratnih, težine 8,5 kilograma. Prostor na kom se raspršio meteorit imao je oblik elipse dužine 8 kilometara, a širine 5 kilometara. Najveći primerak je nađen u Ježevici, a ostatak u atarima sela Banjica, Zablaće, Baluga, Vapa i Viljuša. Jelički meteorit vezuje se za ime našeg naučnika Jovana Žujovića, najistaknutijeg geologa tog vremena, čija su istraživačka interesovanja vezana za čačanski kraj i upravo posvećena Jeličkom meteoritu. Zahvaljujući kontaktima sa porodicom Popović iz Ježevice, uspešno je obavio akciju prikupljanja meteorita. Izloženi primerak Žujović je lično proučavao i opisao. Primerak koji se čuva u čačanskom Muzeju težak je kilogram i 230 gram, a u Prirodnjačkom muzeju Beograd ima težinu sedam kilograma 380 grama.

Stručno vođenje kroz Rimske terme

Tokom Evropske noći muzeja 15. maja, biće organizovano stručno vođenje od strane učenika prvog razreda Ekonomske škole u Čačku, najavila je direktorka Muzeja.
– Kasnoantičko kupatilo otkriveno je u centru Čačka 1970. godine, a konzervacija je obavljena od 1970. do 1972. godine. Tačno pedeset godina od otkrića pristupilo se konzervaciji termi koja je završena krajem aprila ove godine. Stručno vođenje će biti organizovano u periodu od 16.00 do 22.00 časa.
Tokom trajanja manifestacije „Muzeji za 10“ ulaz na izložbe i ostali programi biće besplatni.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести