Претрага
[rstr_selector]

Cementara „Titan“: Ne planiramo izgradnju spalionice već korišćenje goriva od neopasnog otpada

Ekološki pokret Kosjerić od kraja prošle godine negoduje zbog odluke Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kojom je fabrika cementa „Titan” dobila građevinsku dozvolu za izgradnju objekta za spaljivanje komunalnog otpada, smatrajući da će otrovni produkti spaljivanja  ugroziti životnu sredinu. Tokom ove godine Ekološki pokret Kosjerić i građani koji podržavaju njegove aktivnosti, održavali su proteste i tribine na kojima su ukazivali na loš kvalitet vazduha u Kosjeriću, navodeći da bi spalionica samo pogoršala situaciju.

Iz tog razloga, od nadležnih u Cementari smo zatražili odgovor na pitanje o njihovim aktivnostima u fabrici koje se direktno odražavaju na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i o merama koje se preduzimaju u ovoj oblasti. U odgovoru se navodi sledeće:

Planovi kompanije fokusirani na povećanje energetske efikasnosti i korišćenje alternativnih goriva

– Rad postrojenja TITAN Cementare Kosjerić je potpuno usklađen sa domaćim i evropskim propisima o zaštiti životne sredine i već godinama su naše emisije na nivoima koji su 25 puta bolji od limita propisanih zakonom. Naš uticaj na neposredno životno okruženje je minimalan zahvaljujući naprednim merama upravljanja zaštitom životne sredine, kojima postižemo smanjenje emisija, efikasno korišćenje prirodnih resursa, energije i očuvanje biodiverziteta. Tokom poslednjih 15 godina, fabrika je uložila više od 16.000.000 evra za primenu najbolje dostupnih tehnologija i postizanje visokog nivoa učinka u oblasti zaštite životne sredine (ugradnjom novih filtera, izgradnjom zatvorenih skladišta materijala, postavljanjem uređaja za kontinualna merenja emisija, izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i postrojenja za recirkulaciju vode, povećanjem energetske efikasnosti, itd.). Najbolji pokazatelj niskog uticaja rada naših postrojenja na neposredno okruženje, a naročito na kvalitet vazduha u Kosjeriću, su merenja parametara kvaliteta vazduha koje sprovodi Agencija za zaštitu životne sredine. Ovi podaci pokazuju odličan kvalitet vazduha tokom letnjeg perioda u vreme kada naša postrojenja najviše rade, ali i porast zagađenja tokom zimskog perioda, kada fabrika vrlo malo radi zbog redovnog godišnjeg remonta. Navedeni trendovi predstavljaju dodatnu potvrdu efikasnosti rada naših postrojenja i sistema upravljanja merama zaštite životne sredine.

Pre svega, Cementara ne planira izgradnju spalionice, već korišćenje goriva proizvedenog od komunalnog i neopasnog industrijskog otpada u postojećoj peći. Dugoročni planovi kompanije u oblasti zaštite životne sredine fokusirani su na povećanje energetske efikasnosti i korišćenje alternativnih goriva, poput većine fabrika cementa u okruženju. Korišćenje alternativnih goriva je jedini način za održavanje naše konkurentnosti na tržištu, obezbeđuje sigurniju raspoloživost energije i energenata, i doprinosi očuvanju prirodnih resursa koje treba sačuvati za buduće generacije. Nijedna od ovih planiranih aktivnosti neće ugroziti naše, već dostignute, odlične rezultate u oblasti zaštite životne sredine, stoji u saopštenju TITAN Cementare u kome su sažeti rezultati u oblasti zaštite životne sredine i planovi u vezi sa korišćenjem alternativnih goriva.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *