Претрага
[rstr_selector]

Centar za socijalni rad kao socijalni slučaj

Iako je lokalna samouprava u Čačku iz budžeta za ovu godinu opredelila milion i 200.000 dinara za izradu projekta nove zgrade Centra za socijalni rad, javna nabavka još nije raspisana. Prema rečima Branimirke Radosavčević, direktorke Centra, razlog za to je, ni manje ni više, nego obećanje resornog Minstarstva, koje je nedavno povučeno, da će oni platiti projekat zgrade za ustanovu koja trenutno radi na tri adrese.

– Nikada u Ministarstvu nisam dobila jasne i nedvosmislene informacije, ali ono što se uglavnom navodi kao razlog je član Zakona o lokalnoj samoupravi koji propisuje da ustanovama socijalne zaštite uslove za rad obezbeđuje lokalna samouprava. Naglašavam da od Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu nikada ništa nismo ni tražili. Sredstva su već bila opredeljena u gradskom budžetu, kada je Ministarstvo, za vreme prethodnog ministra, reklo da će obezbediti smeštaj centrima za socijalni rad kojima je to potrebno, između ostalog i čačanskom, kaže Radosavčević.

Ipak će biti iskorišćen novac iz gradskog budžeta

Direktorka Centra za socijalni rad u Čačku kaže da je pomoćnica prethodnog ministra jednom dolazila, da su sa njom obavljeni razgovori, da je Ministarstvo zaista i raspisalo javnu nabavku i izabralo projektantsku kuću.

– Kada je sve stalo, ja sam zvala tu projektantsku kuću i oni su mi rekli da otkako je došao novi ministar oni nemaju nikakvu informaciju da li nastavljaju da rade projekat ili ne. Zbog toga sam razgovarala sa našim gradskim rukovodstvom i zajednički smo došli do zaključka da raspišemo javnu nabavku i iskoristimo ionako već opredeljen novac, a ne da čekamo da nam propadne još jedna budžetska godina. Nadam se i očekujem da za desetak dana bude raspisana javna nabavka, kaže Radosavčević.

Da svi budu pod jednim krovom

Adekvatan prostor za rad čačanskog Centra za socijalni rad biće rešen adaptacijom, sanacijom, dogradnjom i rekonstrukcijom postojećeg objekta u Ulici Kneza Miloša, što je jedna od tri sadašnje adrese Centra.

– S obzirom na to da je ova zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, ona se ambijentalno ne sme narušavati. Ipak, u dubini parcele je moguća dogradnja čime će nama biti obezbeđen dovoljan prostor za rad i smeštanje svih zaposlenih u jednoj zgradi. To nam je jako bitno jer je naš rad timski i podrazumeva timsko razmatranje svakog slučaja i problema, rekla je Radosavčević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *