Претрага
[rstr_selector]

Цвети у Барама: У славу традиције и изворног стваралаштва

„Цвети у Барама” негују изворно певање, али и промовишу достигнућа најмлађих чланова културно-уметничких друштва са територије општине Кнић.

Центар за Културу и библиотека општине Кнић  данас организује манифестацију под називом „Цвети у Барама”, која ће бити одржана у реновираном Дому културе. Реч је о обновљеној манифестацији од културног значаја, која се организује са циљем очувања изворног стваралаштва, са нагласком на изворно певање, прича Марија Костић, директорка ове установе културе. Поред тога, циљ је и да се промовишу достигнућа најмлађих чланова културно-уметничких друштава са територије општине Кнић, каже саговорница.

– „Цвети у Барама” је општинска манифестација од културног значаја, обновљена 2021. године. Међутим, како је Одлука ступила на снагу након Цвети, прошле године је одржана прва манифестација, а сада настављамо даље. Основни циљ ове манифестације је очување изворног стваралаштва, односно, за разлику од других манифестација од културног значаја, оних фолклорних, „Цвети у Барама” негују изворно певање, али и промовишу достигнућа најмлађих чланова наша три културно-уметничка друштва са територије општине Кнић.

 

И поред тога што живимо у времену савремених технологија у коме деца и млади имају потпуно другачија  интересовања од својих предака, Марија Костић истиче да је приметан број младих заинтересован за изворно певање, што, како каже, свима улива наду да ће се традиција српских обичаја и песама отргнути од заборава.

 

 

Као и претходне године, у програму учествују млађи ансамбли свих културно-уметничких друштава са територије општине Кнић и изворне певачке групе гостију из окружења.

У програму учествују:

Здравичар Радослав Мијаиловић
Певачка група „Драгачевски вез“ Лучани
Певачка група „Бреза“ Ивањица
УКГ (Удружење крајишника) „Зора“ Крагујевац
Певачка група „Оморика“ Ивањица
Певачка група „Црнућанка“
КУД „Стеван Книћанин“ Кнић
КУД „Вук и Наум“ Топоница
КУД „Гружа“ Гружа

Фото: Центар за културу и библиотека Општине Кнић

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *