Претрага
[rstr_selector]

Da li su svi Čačani „Grebići“?

Postoje Čačani koji ni za živu glavu neće priznati zbog čega nose nadimak „Grebići“. Neupućeni u demografske prilike stanovnika grada na obalama Zapadne Morave, misle da svi Čačani imaju nadimak „Grebići“, međutim većina starosedelaca zna da je ovo ime rezervisano samo za stanovnike Ljubića, naselja na levoj obali Morave.

Prema jednoj teoriji Ljubičani su ovaj naziv dobili bežeci uz brdo Ljubić od najezde Turaka, a prema drugoj jer su grabeći za većim imetkom sami sebi nadenuli ovo ime.

Rodoljub Petrović dugogodišnji čačanski hroničar i publicista u jednoj od svojih knjiga bavio se i poreklom naziva Grebići, za koji tvrdi da s ponosom nosi, a čujmo i zašto:

Поделите вести

Један одговор

  1. kakav vašar petroviću, između dva rata vašarište u čačku je bilo ispred železničke stanice – tamo gde je sad tzv mali park, bilo bi tu vašarište i dalje da JBTito nije rešio da poseti čačak tamo šezdeset i neke prošlog veka, tada su se dični čačanski komunisti posrali od straha da voljeni JBTito ne stane u kravlju balegu hodajući od železničke stanice do centra grada gde su nu postavili binu da im malo sernja o bratstvu i jedinstvu, pa s navrat nanos po vašarištu poslagali travnato busenje, a omladinci su držali nekoliko stabala odsečenih na Jelici i pobijenih u zemlju na vašarištu, kako bi imitirali inprovizovani park… kada je JBTito otišao iz Čačka, ideja o parku ispred železničke stanice je rođena, a rukovodstvo čačka je tek tada našla novo mesto za stočnu pijacu i vašarište, sa leve strane morave odmah iza mosta – I TEK OD TADA SE TAMO IŠLO NA VAŠER…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *