Danas i sutra na snazi narandžasti meteoalarm

Danas i sutra na snazi narandžasti meteoalarm

0
Foto: Pixabay

Posle podne, uveče i u toku noći, kao i u sredu očekuje se pojava vremenskih nepogoda sa gradom, jakim ili olujnim vetrom i velikom količinom padavina, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije. Danas će kiša i pljuskovi sa grmljavinom tokom prepodneva biti lokalnog karaktera, dok obilnije padavine očekuju posle podne najpre na zapadu i jugozapadu zemlje, a uveče i tokom noći u većini krajeva. Mguća je lokalna pojava vremenskih nepogoda sa obilnim pljuskovima i gradom. Duvaće slab i umeren severni i severoistočni vetar, a u zoni pljuskova ponegde jak i olujni. Najviša dnevna temperatura biće 22 do 29 stepeni.

Bioprognoza

Biometeorološka situacija biće i dalje relativno nepovoljna za hronične bolesnike pa im se preporučuje da smanje fizičke napore. Oprez se savetuje osobama sa respiratornim tegobama. Kod osetljivih osoba moguća je malaksalost, neraspoloženje i pospanost.

Hitna pomoć

Lekari u Hitnoj pomoći u Čačku pregledali su 33 pacijenta u ordinaciji u toku prethodna 24 sata, a na terenu su intervenisali 48 puta. U Gornjem Milanovcu je evidentirano 26 hitnih intervencija od kojih je šest bilo na terenu, a 20 u ordinaciji. U Ivanjici su lekari u Hitnoj pomoći obavili 38 pregleda, a tri puta su izlazili na teren.

Saobraćajna policija

U Čačku je juče evidentirana jedna saobraćajna nezgoda u kojoj su dve osobe lakše povređene, dok je u saoboraćajnoj nezogdi koja se dogodila u Ivanjici, jedno lice zadobilo teške telesne povrede. Radarske kontrole biće u Zablaću do 10 sati, a od 10 do 14 časova na gradskim saobraćajnicama u Čačku.

Stanje na putevima

Zbog nestabilnog vremena, vozačima će danas biti potrebno više opreznosti za volanom. Kratkotrajni jači pljuskovi povremeno praćeni pojačanim vetrom pored mestimično mokrih kolovoza donosiće i smanjenu vidljivost, a pažljivije treba voziti i na putevima u planinskim predelima na kojima odroni ili nanosi zemlje na kolovozu mogu da iznenade vozače.
Umeren intenzitet saobraćaja u pojedinim delovima dana može biti pojačan, a zastoje i kraće prekide treba očekivati na deonicama na kojima se izvode radovi.
Na magistralnom i veoma frekventnom putu između Batočine i Kragujevca u toku su radovi na izgradnji nove trake i rekonstrukciji postojeće. Zbog radova je obustavljen saobraćaj na prilazu Kopaoniku iz pravca Jošaničke Banje, a alternativni obilazni putevi vode preko Rudnice ili Brusa. Usporena vožnja vozače očekuje i na magistrlanom putu od Pakovraća ka Užicu, gde se zbog radova na pojačanom održavanju vozila se na pojedinim deonicama naizmenično propuštaju.
Na deonici Preko brdo – Odvraćenica, na Goliji, saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.
Na teretnim terminalima naših graničnih prelaza sa Hrvatskom Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom, povremeno treba očekivati duža zadržavanja od 60 minuta.

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR