[rstr_selector]
Image by Couleur from Pixabay

Danas počinje zima, vreme oblačno i hladno

Vremenska prognoza

Danas kalendarski počinje zima, a prvi zimski dan u Srbiji biće hladan, uz slabo provejavanje snega u brdsko-planinskim predelima. Tokom jutra se očekuje slab mraz, pre podne će biti oblačno, posle podne uz smanjenje oblačnosti, a pretežno sunčano biće samo na severozapadu zemlje. Duvaće slab i umeren severozapadni vetar. Najniža temperatura biće od -5 do 0, a najviša dnevna od 2 do 6 stepeni.
U Čačku će danas biti promenljivo oblačno i hladno vreme uz umeren severozapadni vetar. U toku popodneva su mogući kraći sunčani intervali.  Najviša dnevna temperautra biće do 3 stepena.

Bioprognoza

Pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hronično obolelih. Ipak se izvestan oprez savetuje astmatičarima, srčanim i cerebrovaskularnim bolesnicima. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu smanjenja radne sposobnosti i depresije.

Vodosnabdevanje

Jutros je registrovan kvar na vodovodnoj mreži u Ljubić polju u Ulici 563. Za vreme radova na popravci kvara, koji će se obavljati u toku prepodneva, moguće je da će dolaziti do kratkotrajnih isključenja vode. U ostalim delovima Čačka nema kvarova na vodovodnoj mreži.
U Trbušanima i Miokovcima voda i dalje nije za piće, već samo za tehničku upotrebu. Za meštane su obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom, a vakvo stanje potrajaće dok čačanski „Zavod za javno zdravlje“ ne završi kompletne analize ispravnosti vode iz novog cevovoda.

Policijska uprava

Prema podacima iz Uprave saobrćajne policije u Čačku su se juče dogodile dve saobraćajne nezgode u kojima je jedno lice lakše povređeno, a u Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Guči i Lučanima nije bilo saobraćajnih nezgoda. Radari će od 08.00 do 16.00 časova biti u Mrčajevcima, od 22.00 h do 02.00h biće na frekventnijim saobraćajnicama u Čačku, a od 02.00 do 06.00 ujutru biće u Bulevaru Tanaska Rajića.

Stanje na putevima

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost po kotlinama i pored reka, a zimski uslovi vožnje sa snegom na kolovozu očekuju vozače na putevima u planinskim predelima zapadne, jugozapadne i centralne Srbije. Neprohodni su putni pravci Odvraćenica – Preko Brdo i Raška – Kuti – Odvraćenica, a kamionima sa prikolicom i šleperima zabranjeno je kretanje na putevima u planinskim predelima Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara, Kraljeva, Valjeva, kao i na putnom pravcu Jošanička Banja – Kopaonik.
Zbog radova na popravci oštećenja na železničkom mostu pruge Kraljevo – Požega, koji prelazi iznad magistralnog puta Čačak – Ovčar Banja, u blizini brane u Međuvršju, saobraćaj se odvija usporeno uz naizmenično propuštanje vozila jednom kolovoznom trakom. Izmenjen je saobraćaj i na deonici Pakovraće – Markovica – Kratovska stena, zbog izgradnje petlje buduće trase autoputa. Zatvorena je desna kolovozna traka ka Požegi, a saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.
Radova ima i na deonici magistralnog puta Bumbarevo Brdo – Mrčajevci, i na putu između Arilja i Prilika, kod mesta Klisura gde se vozila za vreme radova naizmenično propuštaju.
Prema podacima Uprave granične policije na našim graničnim prelazima nema zadržavanja za putnička vozila, dok na graničnom prelazu Batrovci, teretna vozila čekaju oko sat vremena, a na Gradini oko sat i po.

 

Поделите вести