Претрага
[rstr_selector]

Данас се завршава школска година, поправљање оцена до 20. јуна

„Постоји могућност да сваки ученик, код кога има елемената за то, у периоду до 20. јуна поправи своју оцену, на начин како се са својим предметним наставником договори… Предвиђа се да се у периоду до 20. јуна реализују све рекреативне наставе, излети и екскурзије ученика, сви планирани испити – завршни, матурски, разредни и поправни испити, као и пракса која је планирана од 6. до 20. јуна.”

Настава у свим основним и средњим школама у Србији завршава се данас.

Школама је стављено на располагање да најкасније до 20. јуна одрже све ваннаставне активности, као и да ученицима који нису задовољни закљученим оценама омогуће да их до овог датума поправе, објаснила је Слађана Парезановић, начелница Школске управе за Моравички округ.

– Наставна година се за све основне и средње школе на територији Републике Србије завршава данас, односно 6. јуна. Оно што јесу могућности и што је обавеза свих школа, је да се за све ученике за које се евентуално није стигло у претходна четири дана после доношења ове Одлуке, организује да их наставници информишу о оценама које се закључују и да им образложе те оцене. Постоји могућност да сваки ученик, код кога има елемената за то, у периоду до 20. јуна поправи своју оцену, на начин како се са својим предметним наставником договори. Такође, Упутство које је Министарство доставило Школској управи, а ми онда школама, предвиђа да се за ученике који желе да поправе оцене, у том периоду организују допунска и додатна настава како би им се дала та могућност. Поред тога, у овом периоду ће се организовати и припрема ученика осмог разреда за завршни испит. То је оно што је обавеза школа.

Школе су и у обавези да до 20. јуна изађу у сусрет потребама родитељима чија су деца похађала продужени боравак и целодневну наставу.

– У овом периоду, школе су у обавези да анкетирају родитеље чија су деца похађала продужени боравак и целодневну наставу у овој школској години и да изађу у сусрет потребама ученика, родитеља и законских заступника, тамо где има потребе да се ови облици наставе реализују такође до 20. јуна. Претпостављамо да је ова Одлука о завршетку школске године многе родитеље затекла у том смислу да не могу лако да организују време и подршку за чување деце у периоду када нису у школи. Ни у целодневној настави се неће прелазити наставни садржај, већ Упутство каже да се у том периоду школе позабаве одређеним васпитним садржајима и образовно-васпитним радом са децом.

Многе школе су се до сада јавиле Школској управи у Чачку са недоумицама и питањима у вези са организацијом планираних активности. Слађана Парезановић је објаснила и каква је званична препорука у вези са тим активностима.

– Предвиђа се да се у периоду до 20. јуна реализују све рекреативне наставе, излети и екскурзије ученика, сви планирани испити – завршни, матурски, разредни и поправни испити, као и пракса која је планирана од 6. до 20. јуна. Јављају се многе школе са питањем да ли могу у међувремену да се организују и друге активности за које школе имају идеје и предлоге. Препорука је да се те активности организују искључиво уз сагласност родитеља и у договору са родитељима, а да се ипак до краја испоштује Одлука Министарства по којој се наставна година за све ученике основних и средњих школа на територији Републике Србије данас завршава.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *