[rstr_selector]

Dani jagode u Rogači

Na oglednom imanju Rada Dragovića iz Rogače sutra će biti održan skup pod nazivom „Dani jagode“.

Posetioci će moći da prisustvuju stručnom predavanju o savremenim tehnologijama u proizvodnji jagodičastog voća, a biće reči i o mogućnosti kooperacije. Rade Dragović, poljoprivrednik iz Rogače, pod zasadom jagode ima dva hektara, a kako kaže, bez pomoći stručnjaka nikada ne bi postigao rezultate koje danas ima.

 

-Moje domaćinstvo već četiri godine se bavi savremenom proizvodnjom jagode i ovo nije prvi put da se kod nas održava ovakav skup. U sadarnji sa koopetarivom Agricola Čačak i beogradskom  firmom ATP Irrigation koje zastupa holandski rasadnik RAPO, napravili smo jedno novo ogledno polje sa novim sortama i tehnologijama u gajenju jagode. Danas ćemo te rezultate prikazati poljoprivrednicima u Dragčevu. Da bi se postizali vrhunski rezultati, kako bi ta proizvodnja bila isplativa, mora se primeniti sva moguća agrotehnika i treba ići u korak sa novim dostignućima – izjavio je Dragović i dodao da će u Rogači biti predstavljeni nove sorte, novi načini gajenje, kao i nova oprema u vidu folije, sistema za navodnjavanje i novi način prihranjivanja.

Nekoliko proizvođača u Rogači ima ukupno 30 hektara pod jagodom. Rade Dragović kaže da se na primerima poljoprivrednika iz ovog dragačevskog sela može videti da je gajenje jagode veoma unosan posao.

– Moje domaćinstvo ima oko dva hektara pod pitomom jagodom, međutim u bližem okruženju nalazi se još 30, koji pripadaju meštanima Rogače. Prosečni prinos je oko 20 tona po hektaru, a ko je pratio i primenio svu agrotehniku u svom zasadu, mogao je da očekuje i veće prinose, čak i do 40 tona. Danas će u Rogaču doći i stručnjaci, koji će objasniti proizvođačima kako da dođu do prinosa od 40 tona po hektaru. Trenutna otkupna cena jagode je oko 180 dinara po kilogramu i berba je već pri kraju pa se ne očekuje da će se ova cifra menjati, međutim svako je ove sezone gajio jagodu, nema razlog da bude nezadovoljan – smatra Dragović i dodaje da će posetioci današnji posetioci moći da vide kompletnu tehnologiju savremenog gajenja jagode, a posle toga će im se predstaviti vlasnik holandskog rasadnika RAPO sa svojim iskustvima u uzgoju jagode.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *