[rstr_selector]

Dejan Aleksić gost Biblioteke i čačanskih mališana

Kraljevčanin Dejan Aleksić se ubraja među najznačajnije književnike mlađe generacije. Afirmisani pesnik i dramski pisac, urednik je književnog časopisa „Povelja“ i autor dela prevedenih na mnoge jezike. Ipak, posebno područje njegovog stvaralaštva, na kome je ujedno stekao najveću popularnost, predstavlja književnost za decu. Do sada su mu dela kao „Dugme bez kaputa“, „Koga se tiče kako žive priče“, „Pustolovine jednog zrna kafe“, „Muzika traži uši“ ili „Čudesni doživljaji Azbučka Prvog u trideset slova“, donela nagrade „Politikinog Zabavnika“, Sajma knjiga u Beogradu, Radio Beograda, Dositejevo pero, „Neven“, ali i omiljenost među mladim čitaocima. Između ostalog, njegove priče su postale deo školske lektire.

Interaktivno i zabavno

Kao gost „Disovog proleća“ i Gradske biblioteke, pisac se juče predstavio čačanskim osnovcima, interaktivnim programom priređenim kroz tri susreta. Povod za druženje bilo je i tradicionalno obeležavanje Svetskog dana dečje knjige, za koji je odabran 2. april kao datum rođenja Hansa Kristijana Andersena. Lep davnašnji običaj da pesnici i pisci posećuju škole i direktno se obraćaju čitaocima, nastavljen je dolaskom „naslednika Duška Radovića, Dragana Lukića, Dragana Đorđevića i Ljubivoja Ršumovića“.

Prvi susret je održan u osnovnoj školi „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću. Prisustvovali su mu, pored više od sto učenika petog i šestog razreda, predškolci PU „Radost“ i „Moje detinjstvo“, kao i đaci izdvojenog odeljenja OŠ „Branislav Petrović“ iz Kačulica. Sledeća dva organizovana su u Velikoj sali Biblioteke, najpre za učenike OŠ „Dragiša Mišović“, a potom „Vuk Karadžić“ i „Filip Filipović“, sve ukupno više od dve stotine dece. Pored skečeva koje su izveli polaznici dramske sekcije, gotovo dvosatno gostovanje ispunili su igrokazi, takmičenje u „brzaličarstvu“ i rešavanju zagonetki.

„Druženje pesnika sa dve grupe čačanskih osnovaca u novom prostoru Biblioteke pokazalo je da deca uživaju u ovakvim masovnim programima i da im prija novi ambijent, a uslovi da se ovakvi događaji organizuju češće stvoreni su na zadovoljstvo i dece i pesnika, ali i bibliotekara koji osmišljavaju program za najmlađe“, zadovoljni su domaćini.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести