Претрага
[rstr_selector]

Delfina Rajić dobitnica Vukove nagrade za 2016. godinu

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije saopštila je u petak imena ovogodišnjih dobitnika Vukove nagrade, najvećeg priznanja u Srbiji za doprinos nacionalnoj kulturi i stvaralaštvu koje se dodeljuje od 1964. godine. Među dobitnicima ovogodišnje Vukove nagrade je istoričar umetnosti, Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

– Velika je čast naći se među više od 50 predloga koji su dostavljeni Kulturno – prosvetnoj zajednici, a još veća biti među dobitnicima. To je bila prijatna vest koju sam čula na putu za Republiku Srpsku, ali istovremeno i velika odgovornost i upitanost da li ću moći da opravdam i dalje postižem rezultate koji predstavljaju izvanredan doprinos unapređenju u širenju kulture.
Prošlo je skoro dva veka od prvih zapisa o Ovčarsko-kablarskim manastirima koje je, probijajući se nepristupačnim stazama, učinio radoznali istraživač narodnog stvaralaštva Vuk Stefanović Karadžić. Mnogi istraživači su upotpunili sliku ovog nacionalnog blaga koračajući na Vukovom putu i tragu gde sam se, evo i ja našla, rekla je u izjavi za Radio „Dženarika“ Delfina Rajić.

Čačansku istoričarku nominovalo više desetina institucija i pojedinaca

Pored zapaženih rezultata, kolegijalan i profesionalan odnos u poslu pomogao je Delfini Rajić da bude nominovana za ovu nagradu.

– Svakako, Narodni muzej u Čačku je sarađivao sa mnogim kolegama iz sveta kulture na različitim projektima koje je podržao grad i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Sve to je doprinelo da žiri i meni ukaže ovo poverenje. Inače, za ovu nagradu mene je predložilo Muzejsko društvo Srbije, a predlog su podržali mnogi, među njima vladika žički Justin Stefanović, Istorijski muzej Srbije, Narodni muzej Beograd, Narodni muzej Kraljevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Umetnička galerija Nadežda Petrović, Narodni muzej Kragujevac, Narodna Biblioteka Arilje, Narodni muzej Užice, Istorijski arhiv Užice, Narodna biblioteka Užice, Biblioteka Ljubiša R. Đenić iz Čajetine, Centar za kulturu i sport opštine Lučani u Guči, Biblioteka opštine Lučani u Guči, Dom kulture Čačak, Narodni muzej Valjevo, Narodni muzej Kruševac, Biblioteka u Ivanjici, Gimnazija u Čačku, književnik Nikola Nika Stojić, Ogranak Vukove zadužbine u Čačku, Zorica Lešović Stanojević urednik kulturne rubrike Čačanskog Glasa i mnogi drugi, kojima se zahvaljujem, rekla je naša sagovornica.

Dobitnica dve Vukove nagrade

Kao đak sa najboljim uspehom na kraju školovanja Delfina Rajić je Vukovu diplomu primila i pre 40 godina, a pre tri godine je od Kulturno-prosvetne zajednice Srbije dobila Zlatnu značku za izuzetan doprinos razvoju nacionalne kulture i istorije.
Vukova nagrada će Delfini Rajić, zajedno sa ostalim dobitnicima, biti uručena početkom februara u Generalnom sekretarijatu na Andrićevom vencu u Beogradu.

 

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *