[rstr_selector]

Divlje svinje rasteruju muzikom

Poljoprivrednici pojedinih ivanjičkih sela, da bi letinu odbranili od divljih svinja, na njivama ostavljaju uključene tranzistore sa kojih neprestano trešti preglasna muzika, a preko noći uključene sijalice koje obasjavaju useve i livade koji su poslednjih dana na meti divljih svinja.

Prema izjavi Milinka Mijailovića, ivanjičkog lovca i doskorašnjeg predsednika lovačkog društva „Čemernica“, brojnost crne divljači poslednjih godina je u velikom porastu, a štete koje ove životinje naprave na usevima mere se milionima. Mijailović navodi da veoma mali broj poljoprivrednika ima mogućnost da celokupne useve zaštiti električnim čuvalicama ili hemijskim preparatima koji odbijaju divlje svinje i da je uključivanje preglasne muzike i osvetljenje njiva dugogodišnji oproban recept Ivanjičana u rasterivanju ovih životinja.

 

– Ove godine divlje svinje najviše napadaju livade, a ljudi ne preduzimaju nikakve mere. Neki što nemaju materijalnih mogućnosti, a neki to svesno izbegavaju. Rasterivanje divljih svinja u ivanjičkom kraju godinama se vrši tranzistorima i osvetljenjem, naravno tamo gde su njive blizu domaćinstava. Mi smo ranijih godina pravili uputstvo u kome su se nalazili i izvodi iz pravilnika nadležnog ministarstva šta sve treba preduzeti na takvim mestima. Ljude smo upozoravali da krompir, kukuruz i slične kulture ne gaje u blizini šuma – kaže Milinko Mijailović, dodajući da osim ove oprobane metode zastrašivanja divljači, kao veoma uspešne su se pokazale i električne čuvalice.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *