Претрага
[rstr_selector]

Dobar rod oborio otkupnu cenu šljive

Šljiva je nekada bila jedan od glavnih izvoznih artikala svih država srpskog seljaka koji je tada od jednog roda ovog voća mogao da izdržava porodicu čitave naredne godine.

Tridesetih godina prošlog veka Kraljevina Jugoslavija bila je država koja je zauzimala vodeće mesto u svetu po izvozu suve šljive. Koliko je šljiva korisna u ljudskoj ishrani, možda najbolje svedoči podatak vojnih analitičara da je svojevremeno svaki ruski vojnik u svom jelovniku imao po tri suve šljive dnevno. Šljiva je voće od koga se u Srbiji proizvodi najtraženije alkoholno piće – rakija. Zbog karakteristika koje ovo voće ima, ne čudi što šljiva i danas dominira u zasadima voćara. Naučnici su otkrili da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica. Otkriveno je i da sastojak iz kore šljive ima blagotvorno dejstvo u sprečavanju procesa starenja.

Ovih dana u čitavom Moravičkom okrugu voćnjaci su prepuni berača koji ubiraju ovogodišnji rod šljive. Sudeći po granama koje su se savile od roda, posla će biti za sve. Branko Tanasković, agronom čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe kaže da su visoki prinosi doprineli da otkupna cena bude nešto niža no inače, međutim to nije jedini problem koji ove sezone muči voćare.

– Ovogodišnji rod šljive premašio je sva očekivanja, imajući u vidu da je prošla godina bile veoma sušna, gotovo da nema sorte da nije dobro rodila. Ove godine se očekuje prinos od oko 700.000 do 800.000 tona na nivou Srbije, što je više od ranijeg petogodišnjeg proseka. Veći deo ovogodišnjeg roda završiće u rakiji i drugim prerađevimana, upravo zbog niske otkupne cene šljive. Čačanska lepotica se otkupljivala po svega 10 dinara, a druge sorte su plaćane i po šest i sedam dinara. Jedan od najvećih problema ovdašnjih, ali i voćara na nivou čitave države, pored niske cene, je standardizacija proizvodnje šljive. Proizvodnja naše rakije, šljivovice, pored prepoznatljivog brenda koji ima, još uvek nije standardizovana ni zaštićena – izjavio je Branko Tanasković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *