Претрага
[rstr_selector]

Dodela sredstava za poljoprivredu u Dragačevu

U cilju podsticanja poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Lučana, iz budžeta ove opštine za ovu godinu izdvojeno je 20 miliona dinara. U opštini Lučani registrovano je oko 4 800 poljoprivrednih domaćinstava, a 26.000 hektara vodi se kao obradivo zemljište. U opštinskoj upravi smatraju da će ovogodišnje subvencije pomoći u razvoju ratarske i stočarske proizvodnje, pa su zbog toga u lučanskoj lokalnoj samoupravi formirani „Fond za razvoj poljoprivrede” i „Savet za selo”, a izrađen je i program razvoja prirodnih i zemljišnih potencijala.

Opštinsko veće je na svojoj sednici usvojilo Program mera podrške poljoprivredi za 2013. godinu. „Iz našeg skromnog budžeta smo za te namene izdvojili preko 20 miliona dinara, dok je prošle godine izdvojeno preko 10 miliona dinara. Govedarska proizvodnja predstavlja okosnicu u programu razvoja poljoprivrede. Razmatramo mogućnost uvoza junica. Cilj opštine je da sa veterinarskom službom intenziviramo saradnju sa individualnim proizvođačima kroz razvoj matične službe u oblasti ovčarstva i govedarstva, nabavku priplodnih ovnova, poboljšanje materijanih uslova i unapređenje proizvodnje stočne hrane.“ – izjavio je Mladomir Sretenović, predsednik opštine Lučani.

Sretenović dodaje da su podsticajnim programom predviđena i investiranja u izgradnju sistema za navodnjavanje voćnih zasada, kopanje bunara i mini vodotoka.

– Ono na čemu posebno radimo je revitalizacija izvorišta i bunara kojih u Dragačevu ima nebrojeno, ali je potrebno puno novca kako bismo sve potencijalne izvore stavili u funkciju navodnjavanja. Radimo i na unapređenju protivgradne zaštite. Najveći broj protivgradnih raketa smo nabavili sopstvenim sredstvima ili uz pomoć preduzeća „Milan Blagojević“- kaže Sretenović i dodaje da je ove godine opština povećala nadoknadu za protivgradne strelce sa pet na osam hiljada dinara.

Program podsticaja poljoiprivrede Dragačeva ove godine fokusiran je na oblasti koje republičkim programom nisu obuhvaćene. Opštinskim programom mera podrške poljoprivrednicima, obezbeđena je pomoć poljoprivrednicima za hemijske analize i kalcifikaciju zemljišta, organizovanje edukativnih predavanja, formiranje regionalnog centra za organsku proizvodnju i kancelariju za razvoj sela.

– Predvideli smo subvencije za osemenjavanja i povećanje broja aktivne populacije krava i vođenje matične evidencije grla. Ove godine, u okviru izložbe preduzetnika, organizovaćemo i sajam poljoprivrede za vreme 53. Sabora trubača u Guči, a uveren sam da će ovdašnji poljoprivrednici imati šta i da izlože. – zaključuje Sretenović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *