[rstr_selector]

Dogovoren otkup i cena krompira za proizvodnju čipsa

U Zablaću je nedavno održan sastanak rukovodstva čačanskog preduzeća „Chips Way“ i proizvođača krompira, okupljenih u Zemljoradničku zadrugu „Zablaćanka“, s ciljem da se ugovore proizvodnja i otkupna cena krompira za narednu sezonu.

Mirko Zarić, direktor zemljoradničke zadruge „Zablaćanka“, kaže da u Zablaću, kao i u selima s obe strane Morave, raste interesovanje za proizvodnju krompira, jer su poljoprivrednicima garantovani otkupna cena i tržište.

– Mi već petu godinu za redom sa čipsarom ugovaramo proizvodnju, prodaju i otkupnu cenu sorti krompira koje su pogodne za proizvodnju čipsa. Prethodne četiri godine smo sa njima imali odličnu saradnju, sve što smo proizveli oni su nam otkupili i isplatili na vreme. Mi smo ove godine ušli sa povećanim količinama odnosno sa oko 2.200 tona ugovorenog krompira sorte „sinora“, i 450 do 500 tona kasnije sorte krompira „opal“. S obzirom da sa čipsarom imamo dobro iskustvo i saradnju ove godine smo imali sastanak kome su prisustvovali svi kooperanti i kompletno rukovodstvo fabrike čipsa. Razgovarali smo o nabavci semena, količinama koje su im potrebne, načinu prijema, isporuci i u obostranom interesu smo sve to i dogovorili, priča Mirko Zarić.

Raste interesovanje za proizvodnju krompira za čips

Postoji veliki broj zainteresovanih poljoprivrednika s obe strane Morave koji žele da se bave proizvodnjom krompira za čipsaru, tvrdi Zarić.

– S obzirom da smo kao zadruga počeli sa vrlo malim količinama koje smo isporučivali čipsari, svake je godine ta isporučena količina krompira rasla. Mi smo ove godine predali oko 1.800 tona, a ovogodišnjim dogovorom ta količina naredne jeseni bi trebalo da bude oko 2.700 tona. Računamo da ćemo povećati proizvodnju sorte „opal“ pa će te količine biti i veće. Verujem da će proizvodnja i dalje rasti, jer je ona svake godine bila u porastu i do 40 odsto. Poljoprivrednici iz svih sela sa desne obale Morave preko naše zadruge prodaju krompir, a to su ratari iz Vape, Zablaća, Slatine, Baluge pa sve do Goričana, ima ih i sa druge strane Morave, iz Katrge, Mrčajevaca, Donje Gorevnice… Postoji interesovanje i proizvođača je sve više u odnosu period kada smo krenuli sa otkupom, jer za proizvođače je povoljno kada znaju da imaju ugovorenog kupca i ugovorenu cenu, kaže Zarić.

Ugovorena cena 16 evrocenti

– Sve četiri godine imamo identičnu ugovorenu otkupnu cenu krompira i ona iznosi 16 evrocenti za kilogram. To je cena koju dobijaju proizvođači. Njihovo je da boljom proizvodnjom i većom količinom postignu bolju zaradu. Ista cena je ugovorena i za narednu sezonu, smatra naš sagovornik.

Semenski krompir moguće nabaviti kooperacijom

Čačanska čipsara otkupljuje isključivo sorte krompira koje su kao sirovina pogodne za proizvodnju čipsa. Direktor Zemljoradničke zadruge u Zablaću objašnjava na koji način poljoprivrednici nabavljaju semenski krompir.

– Praksa je da čipsara obezbedi seme, s tim što su proizvođači mogli da ga plate na početku kooperacije ili po završetku ciklusa proizvodnje, odnosno kada predaju krompir da im se odbije zaduženje na ime semena. Radi se i svega tri do četiri sorte krompira koje imaju dovoljno suve materije i koje se isključivo koriste za proizvodnju čipsa. Ove druge sorte koje se u velikoj meri proizvode u Zablaću i okolini ne mogu da zadovolje tu proizvodnju jer sa njima ne može da se postigne željeni kvalitet čipsa, ističe direktor Zadruge.

Prilikom otkupa krompira čačanska čipsara uzima isključivo zdrave krtole propisanih dimenzija. Nakon kalibracije, proizvođači sitnije krtole krompira mogu ostaviti i naredne sezone ga koristiti kao semenski.

– To je već postala praksa proizvođača da sa svojih njiva ostavljaju seme za sledeću sezonu. Krtole koje su u prečniku manje od fi 30 ne mogu ići u otkup. Jedina obaveza koju proizvođači imaju sa zadrugom je ugovaranje količine koju su spremni da proizvedu i predaju. Neugovorene količine niko neće da otkupi, zaključuje Mirko Zarić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *