Претрага
[rstr_selector]

Dok grad spava „ažurne drvoseče“ u osvit zore seku stabla

Radnici čačanskog „Gradskog zelenila“ počeli su juče seču lipa u Ulici Veselina Milikića u kojoj je planirana rekonstrukcija, ali su ih građani i predstavnici opozicionih stranaka u tome sprečili. Dragan Nikolić, direktor ovog preduzeća, kaže da se taj posao radi na osnovu rešenja Komunalne inspekcije grada Čačka, a da su stabla, za koja tvrdi da su stara i bolesna, posečena rano jutros.
– Na osnovu naloga Komunalne inspekcije grada Čačka rešenjem je naloženo JKP „Gradsko zelenilo“ da se ukloni 25 stabala lipe u Ulici Veselina Milikića, starih negde oko 50 godina. Na licu mesta se može videti da su stabla šuplja i da su nagrižena zubom vremena, samim gradskim uslovima i da ih je zahvatila bolest. Umesto ovih 25 stabala biće zasađena 62 stabla liriodendrona tulipifera, tj. lalinog drveta. Juče su posečena četiri stabla, a radnici „Gradskog zelenila“ su bili sprečeni da nastave radove i povukli su se jer je postojala opasnost da neko bude povređen, jer su građani negodovali. Naravno da građani i opozicioni odbornici Skupštine grada Čačka imaju pravo da iskažu svoje mišljenje i nezadovoljstvo nekim radnjama, ali realno gledano, ulica mora da se rekonstruiše. Radnici „Gradskog zelenila“ su dobili nalog jutros oko pola šest kada su izašli na teren i nastavili sa neophodnim poslom, rekao je Nikolić i dodao da će sa unutrašnje strane u parku, tj. iza žive ograde, biti zasađeno oko 30 do 40 novih stabala.

Iza svega stoji neki drugi motiv, tvrde predstavnici opozicije

Đorđe Šipetić, odbornik Dveri u Skupštini grada Čačka koji je juče bio među građanima koji su negodovali zbog seče stabala, i koji je najavio da će predstavnici opozicije danas ponovo biti u Ulici Veselina Milikića kako bi zaustavili radnike „Gradskog zelenila“ u nameri da poseku stabla, kaže da je iznenađen na koji način je to urađeno i smatra da iza svega stoji neki drugi motiv.
– Zaista ne znam šta bih rekao, još uvek sam u šoku kada sam video da su posečena mnoga stabla koja su uglavnom bila zdrava. Pošto vidim da su bili spremni da angažuju radnike da rade noćnu smenu da bi izvršili ovaj zločin, verujem da je pozadina cele ove akcije neki viši motiv i da je to u direktnoj vezi sa nelegalnom gradnjom Miluna Todorovića koja je već izvršena na mestu bioskopa Sutjeska. Smatram da se planira i dalje nelegalna gradnja višespratnih objekata u neposrednoj blizini ove ulice, koji naravno neće obezbediti parking mesta, pa je zloupotrebom položaja njima omogućeno da parkiraju svoja vozila dužinom ove ulice. Verujem da je to jedan od mnogih  motiva zašto je ova akcija po svaku cenu morala biti izvršena do kraja. Mi smo juče svojim prisustvom sprečili radnike da izvrše ovaj zločin prema gradu Čačku, bili smo spremni da i danas dođemo, ali nismo očekivali da će radnici tokom noći doći na lice mesta i završiti taj posao, rekao je Šipetić.

Stabla mogu da se leče, a ne da se seku

– To što govore da su stabla stara 50 godina, ide u prilog činjenici da zapravo i nisu toliko stručni u poslu koji obavljaju, jer nema nikakve veze da li su stabla stara 50 ili 100 godina ukoliko ne predstavljaju opasnost po okolinu. Bila su redovno potkresivana i nije postojao ni jedan razlog da se poseku. Neka od njih jesu bila bolesna, ali daleko od toga da su bila sva, možda tek nekoliko stabala i verujem da su mogla određenim metodama lečenja da se izleče, što je praksa svuda u svetu, samo izgleda ne kod nas u Čačku, tvrdi Šipetić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *