Претрага
[rstr_selector]

Domaćin nije prvak vašarske parade

Već vekovima važi uverenje da onaj ko dobije ulogu domaćina, na ma kakvom skupu, zaslužuje najviše poštovanje od strane onoga ko ga angažuje. U našem narodu ovakvu visoku i cenjenu ulogu ima još samo kum.

Domaćin na svadbi je pored mladenaca najdominantnija ličnost. Domaćin je taj koji brine da svaki gost bude smešten na mesto koje mu hijerarhijski i po ugledu pripada. Domaćin brine da svaki gost bude valjano uslužen, da sve ono što promakne posluzi, uz osmeh i blagu reč dovede u red. Kako domaćin na ovakvim skupovima doživljava ulogu koja mu je poverena, najbolje svedoči jedan simpatičan slučaj sa svadbe u Dragačevu. Pre nekoliko godina, domaćin je na par dana pred svadbu svoga sinovca o svom trošku popravio prilazni put kući mladenaca. Znajući da će jesen doneti kiše, on je na vreme obezbedio parking i prilaz šatri. Ovakvi i slični primeri nisu retkost u čačanskom kraju. Domaćin je čovek koji se poštuje i kome se veruje.

Međutim, poslednjih godina reč domaćin koristi se i u druge svrhe. Taj domaćin i recimo onaj iz Dragačeva nemaju ama baš nikakve veze. Danas svaki omanji narodni skup sa muzikom i vrućim pečenjem ima ličnost koja igra ulogu domaćina. Ako znamo za koji profil ličnosti je reč domaćin rezervisana, postavlja se pitanje da li ove poslednje treba zvati tim imenom. Bar zbog vekovne tradicije, ako ne zbog ovog domaćina iz Dragačeva.

Etnolog čačanskog Narodnog muzeja Snežana Šaponjić Ašanin vraća u prošlost i podseća kakvo ponašanje i okolnosti su vezane za ličnost domaćina u srpskom narodu, a najpre u porodici.

– Domaćin ima značajnu ulogu, ne samo u porodici, mveć i kada je reč o orodičnim slavljima. Nekada je domaćin porodice bio taj koji je vodio računa o svemu u kući, o pravima i dužnostima od najstarijeg do najmlađeg člana. Domaćin je obično za vreme ručka ili večere davao zaduženja ostalim ukućanima šta će tog ili narednog dana da se radi, a istovremeno oni su njemu podnosili izveštaj šta su ranije uradili na svim planovima života i rada. Faktički, ta nekadašnja zadružna porodica bila je kao nekakva firma u današnjem smislu. Postojao je otac koji je bio starešina i sve je funkcionisalo dobro uz poštovanje hijerarhijskog ustrojstva. Njegova reč i odluka bili su poslednji i svi su ga poštovali – rekla je Snežana Šaponjić Ašanin.

Ako se uporedi domaćin, predvodnik vašarske parade, i ovaj domaćin koji je to ime stekao gradeći ga brojem dobrih odluka za porodicu, postavlja se pitanje za semantičare da li su današnji političari i estradni prvaci nepravdeno nazvani istim imenom. Etnologija za reč domaćin vezuje drugačije pojave i osobine.

– I u raznim običajima i svetkovinama u srpskoj porodici sreće se pojam domaćin. Međutim, to nije taj pravi domaćin, starešina porodice, već osoba koja se za određene prilike određuje nekog bliskog srodnika, najboljeg prijatelja, nekog ko je uvek prisutan u njihovoj kući. Poznato je da kada se pravi svadba, stvarni domaćin angažuje drugog domaćina koji ima ulogu glavnog na tom skupu. Obično je to neki bliski srodnik, ujak, najbliži prijatelj, ili komšija. Domaćin na svadbama je bitna i uticajna ličnost, on određuje kada će se koji obred obaviti i planira satnicu svega što će se dešavati. Celokupna svečanost zavisi od njegove sposobnosti i umešnosti. Osim u svadbenom ceremonijalu, postoji i domaćin i na slavama, a opet je to najblisikiji srodnik, prijatelj ili komšija, što ukazuje na tradicionalno jake dobrosusedske odnose. Domaćin uvek sedi u vrhu sofre i sa pravim domaćinom lomi slavski kolač, nazdravlja gostima… Veoma je bitno da i u pogrebnim običajima postoji domaćin, njegova uloga je slična kao i na ostalim ceremonijama.

Danas svaki vašar, pitijada, pihtijada i ostale „jade“ imaju domaćina koji od svih vrlina koje nauka pripisuje toj ulozi, ima zvanje prvaka vašarske parade.

– U novije vreme sve manifestacije prepoznaju termin domaćin, a on je prenet upravo iz svetkovina u krugu porodice. Taj domaćin nema istu ulogu kao što je domaćin u porodičnim svetkovinama, uglavnom se za tu ulogu bira neka ugledna ličnost ili javnog života. Veoma često je to političar, pesnik, naučnik, pa i estradna zvezda. On ima ulogu da otvori skup, pozdravi prisutne i održi prigodan govor – zaključuje enolog Snežana Šaponjić Ašanin.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *