Претрага
[rstr_selector]

Dr Radojević: Čačanska bolnica nema ni osnovne lekove ni kiseonik za respiratorno ugrožene bolesnike

Dr Aleksandar Radojević, predsednik Grupe građana „Za napredniji Čačak“, juče je održao konferenciju za medije na kojoj je rekao da u čačanskoj Opštoj bolnici nedostaju lekovi zbog čega lekari često imaju problema prilikom lečenja pacijenata. Po njegovim rečima, još jedan veliki problem je i nedostatak kiseonika koji je do nedavno bolnica obezbeđivala za kućno lečenje teških bolesnika.

– Sinopen je jedan od ključnih lekova anti-šok terapije, alergija, alergijskih gušenja i svih onih alergijskih stanja koje ugrožavaju život. U ovom trenutku mi po odeljenjima imamo jednu ili dve ampulice koje čuvamo „za ne daj Bože”. Na nama kliničarima je da mi procenimo u kom trenutku ćemo potrošiti ampulicu sinopena i treba da snosimo odgovornost ukoliko u sledećem trenutku dođe neko kome ta ampula treba više nego prethodnom pacijentu. Teške bolesnike koji su respiratorno ugroženi i koji imaju sadržaj ugljen-dioksida u krvi približan sadržaju kiseonika, ne možete opremiti bocom kiseonika za kućne uslove, koje je bolnica do skoro davala, već morate ići u Kraljevo, kaže dr Radojević.

Rukovodstvo čačanske bolnice demantovalo Radojevića

Ove tvrdnje Aleksandra Radojevića su danas predstavnici stručnih službi čačanske Opšte bolnice demantovali. Oni između ostalog kažu da je bolnica veoma dobro snabdevena kako lekovima, tako i sanitetsko-medicinskim sredstvima i da sinopena i kristalnog penicilina ima u količinama za neometano funkcionisanje ustanove. Takođe, navode da bolnica poseduje dovoljno kiseonika kako u centralnom dovodu, tako i u bocama isključivo za primenu u bolničkim uslovima.

Radojević: „Demanti je bez ijednog konkretnog podatka”

Na sve ovo Aleksandar Radojević kaže:

– Njihov demanti je sročen politički, bez ijednog konkretnog podatka. Pozivam rukovodstvo Opšte bolnice da iznese podatak koliko tačno u ovom trenutku imamo ampula sinopena i kristalnog penicilina, pa će onda stručna javnost i građani da procene koliko je dovoljno za neometano funkcionisanje bolnice. Isto to se odnosi i na kiseonik. Njega ima u bolnici, ali ono što sam ja rekao je da u Čačku ne možete da nabavite bocu kiseonika, već morate otići u susedni grad. Stojim iza onoga što mislim da je interes građana i pacijenata, da bolnica, kao što je radila do pre par godina, preuzme tu humanu ulogu i da u svakom trenutku iz svoje centralne kisikane isporuči onoliko kiseonika koliko je potrebno sugrađanima. Smatram da treba hitno omogućiti ljudima da te boce pune kiseonikom u bolnici kao što je to bilo decenijama unazad. To neće biti veliki izdatak ni za bolnicu, ni za Fond, zaključuje dr Radojević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *