[rstr_selector]
Фото: Плакат_Милановачко позориште

Драма о Милунки Савић сутра у Милановачком позоришту

Драма ЛЕГИЈА ЧАСТИ Братислава Браце Петковића, српског редитеља и драмског писца коју је на сцену поставио Бранко Кнежевић, на репертоару Милановачког позоришта биће у четвртак 2. јануара од 20 часова (мала сцена).

Представа прича део животне истине наше Јованке Орлеанке. Милунка Савић прослављени бомбаш Српске војске у ослободилачким ратовима, носилац највиших одликовања за храброст Српске и савезничке војске, својом судбином опомиње, горко и јетко, да је заборав срамота, али и храбри и чини поносним оне који најпре постиђени, а потом као преобраћени виде снагу и лепоту народа којем припадају. Милунка не живи изван света и доба, а тај свет и доба је сума страшних судбинских догађаја, у којем су сви у праву, истовремено и добитници и губитници.

Да ли је Благоје жртва или кривац? Замерате ли Танаску марљивост и горљивост у служењу дужности? Не чини ли вам се све то као део Српске традиције, сви су у праву, а Србија плаче и заборавља своје Милунке Савић? Да ли јаловост накнадне памети умањује све што се догодило и чини сећање мање више сувишним? То питање свако са собом мора да понесе као мало вредносно писмо адресирано на примаоца.

Понешто од одговора, надамо се, наћи ћете вирећи кроз подрумски прозор, макар и на кратко, једног преподнева 27. маја 1955. године. (Из бележнице Братислава Петковића)

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *