Drama o Milunki Savić sutra u Milanovačkom pozorištu

Drama o Milunki Savić sutra u Milanovačkom pozorištu

,,Ponešto od odgovora, nadamo se, naći ćete vireći kroz podrumski prozor, makar i na kratko, jednog prepodneva 27. maja 1955. godine"

0
Foto: Plakat_Milanovačko pozorište

Drama LEGIJA ČASTI Bratislava Brace Petkovića, srpskog reditelja i dramskog pisca koju je na scenu postavio Branko Knežević, na repertoaru Milanovačkog pozorišta biće u četvrtak 2. januara od 20 časova (mala scena).

Predstava priča deo životne istine naše Jovanke Orleanke. Milunka Savić proslavljeni bombaš Srpske vojske u oslobodilačkim ratovima, nosilac najviših odlikovanja za hrabrost Srpske i savezničke vojske, svojom sudbinom opominje, gorko i jetko, da je zaborav sramota, ali i hrabri i čini ponosnim one koji najpre postiđeni, a potom kao preobraćeni vide snagu i lepotu naroda kojem pripadaju. Milunka ne živi izvan sveta i doba, a taj svet i doba je suma strašnih sudbinskih događaja, u kojem su svi u pravu, istovremeno i dobitnici i gubitnici.

Da li je Blagoje žrtva ili krivac? Zamerate li Tanasku marljivost i gorljivost u služenju dužnosti? Ne čini li vam se sve to kao deo Srpske tradicije, svi su u pravu, a Srbija plače i zaboravlja svoje Milunke Savić? Da li jalovost naknadne pameti umanjuje sve što se dogodilo i čini sećanje manje više suvišnim? To pitanje svako sa sobom mora da ponese kao malo vrednosno pismo adresirano na primaoca.

Ponešto od odgovora, nadamo se, naći ćete vireći kroz podrumski prozor, makar i na kratko, jednog prepodneva 27. maja 1955. godine. (Iz beležnice Bratislava Petkovića)

POSTAVI ODGOVOR