[rstr_selector]

Državni automobili za privatne poslove

Krajem prošle godine, fotografija službenog automobila novosadske Uprave za trezor prepunog glavica kupusa , brzinom svetlosti obišla je Srbiju. Dokazano je da je jedan državni službenik zloupotrebio državnu imovinu i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.

Ovakvo ponašanje zaposlenih u državnoj upravi u većini gradova u Srbiji je svakodnevna pojava. Službenim automobilima prevozi se raznovrsna roba, voze se deca i supružnici do škole i posla, a vrlo često službeni automobil posle radnog vremena zaposleni u državnoj upravi koriste kao da je njihovo privatno vlasništvo. Nije novost da se i zaposleni u čačanskim javnim preduzećima prema državnoj imovini ophode na sličan način. Državne činovnike, naročito rukovodioce i šefove, Čačani na ulicama sreću kako posle radnog vremena voze službena kola, a svedoci smo da pojedini i kući odlaze njima. Većina, naročito, skupih automobila gradskih javnih preduzeća nema nikakvu oznaku koja ukazuje da je reč o državnoj svojini, na osnovu čega bi usledila reakcija građana, slična ovoj u Novom Sadu. U Čačku oznaku, kojem preduzeću pripadaju, imaju samo ona vozila koja služe za prevoz radnika, alata i opreme do terena na kome se radi. Međutim, osim traktora, kombija i drugih vozila sva gradska javna preduzeća na čelu sa lokalnom samoupravim, imaju i po nekoliko automobila kojima se voze direktori, šefovi, načelnici…

Njihovo kretanje i kilometraža već godinama su daleko od očiju javnosti. Tačnije, zloupotreba se odvija uprvo pred očima javnosti, samo što za nju nema dovoljno slikovitih i čvrstih dokaza. Među prvim temama kojima ćemo se baviti u ovoj godini biće broj automobila koje poseduje čačanska gradska uprava zajedno sa grad preduzećima i u koje svrhe se oni koriste. U Čačku je ranije postojala ideja da sva vozila gradske uprave moraju imati vidno istaknutu nalepnicu, međutim ova inicijativa sprovedena je polovično. Pokušaćemo da otkrijemo ko je i zašto osujetio nameru da ona bude realizovana u potpunosti. Korišćenje službenog vozila u privatne svrhe u Novom Sadu otkriveno je jer je automobil Uprave za trezor imao jasno obeležje kome pripada.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести