Претрага
[rstr_selector]

Dva velika kvara na vodovodnoj mreži u Čačku

Usled niskih spoljnih temperatura, na nekoliko mesta u Čačku danas je došlo do pucanja vodovodnih cevi. Vladimir Đinić, rukovodilac Službe za održavanje i razvoj čačanskog „Vodovoda“, kaže da je nekoliko ekipa ovog preduzeća bilo na terenu i da se ubrzano radilo na otklanjanju kvarova. On je naglasio da je do pucanja cevi došlo i na onim mestima na kojima su nedavno postavljeni novi vazdušni ventili.

– Imamo dva velika kvara. Jedan je na uglu ulica Vladike Nikolaja Velimirovića i Omladinske i tu je vodovodna armatura popustila i ispustila veliku količinu vode. S obzirom na to da je prečnik cevovoda veliki, 700 milimetara, u pitanju je veliki kvar. Ovaj kvar iziskuje veću intervenciju. U zoni radova opet imamo vodu na kolovozu, pa molimo vozače da obrate pažnju na led koji se stvorio. Mi smo na toj lokaciji bagerima razbijali led po asfaltu. Ta deonica puta je obeležena saobraćajnom signalizacijom pa vozače molimo za  dodatan oprez, kaže Vladimir Đinić.

Kvar u Ulici Vidosava Kolakovića, nakon popravke ekipe odlaze u Mostarsku ulicu

Drugi kvar se dogodio juče u Ulici Vidosava Kolakovića. Cev je pukla oko 16 časova i u tom delu grada radnici Vodovoda su morali da zatvore vodu zbog intervencije.

– Budući da je dotok vode potrošačima zatvoren, užurbano se radi na otklanjanju ovog kvara. Očekujemo da kvar u toku dana bude otklonjen. Pored redovnih intervencija koje izvodimo, ovih dana radimo i poslove za treća lica, odnosno poslove za koje Vodovod nije u obavezi da izvršava. Reč je o popravci instalacija i vodovodnih cevi od vodomernih šahti u zgradama do slavina potrošača, koji su u vlasništvu stanara. Imamo jedan takav zahtev u Mostarskoj ulici gde će naše ekipe otići da otklone kvar na hidrantu koji pripada zgradi. Naša ekipa će pristupiti otklanjanju tog kvara kada se završe ovi prioritetni radovi na pucanju cevi. Očekujemo da će do tada stanari pripremiti teren kako bi naši radnici mogli da priđu i obave posao, kaže Đinić.

Kvarovi se dešavaju i na mestima gde su izvedeni preventivni radovi

Na pitanje da li u toku godine, kada nisu niske temperature, mogu da se obave radovi na vodovodnoj mreži kako bi se izbegle situacije učestalih kvarova, Vladimir Đinić kaže:

– Najveći problem sa pucanjem cevi imamo u prelaznim periodima kada su velike oscilacije u temperaturama. Tada u cevima dolazi do izdvajanja kiseonika iz vode i vazduh pronalazi slaba mesta u instalacijama i stvara probleme. Zato najčešće dolazi do pucanja cevi. Ekonomska situacija je takva kakva jeste, mi za sada uspevamo samo da popravljamo nastale kvarove. U Ulici Vidosava Kolakovića pre dve nedelje smo ugradili vazdušni ventil za odzračivanje, odnosno kada se pojavi vazduh u mreži taj ventil ima mogućnost da ga eliminiše. Ali, ni to nije pomoglo da do pucanja ne dođe. Problem sa pojavom vazduha u cevima je kompleksan, zaključuje Đinić.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *