Dveri Čačak: Počele javne pretnje opoziciji

Dveri Čačak: Počele javne pretnje opoziciji

„Ovde se radi o pretnjama smrću, gde se kaže da sva lica koja se u ovom momentu bore protiv ovog režima jesu izdajnici koji će biti pobijeni. To se može javno naći na društvenim mrežama i mi kao Pravni savet Srpskog pokreta Dveri smatramo da postoje elementi krivične odgovornosti“ 

0

Gradska organizacija Dveri Čačak obratila se danas javnosti saopštenjem u vezi sa pretnjama upućenim opozicionarima od strane članova SNS-a.

U saopštenju Dveri se, između ostalog, navodi:

„Nervoza u redovima vladajuće stranke postaje sve veća i oni više i ne kontrolišu svoju agresivnost. Počeli su da upućuju otvorene pretnje onima koji misle drugačije. Samo u proteklih 48 sati u Čačku smo imali dva slučaja javnih pretnji opozicionarima od strane članova SNS. Istovremeno, na plakatima koji najavljuju promociju knjige Boška Obradovića cepali su isključivo njegovo lice, što je definitivno jezivo i nije primereno“, navode Dveri u saopštenju i naglašavaju da očekuju hitnu reakciju nadležnih organa, hapšenje i krivično gonjenje Igora Longvinova, zaposlenog u Crvenom krstu Čačak i Slobodana Bugarskog, profesora istorije u čačanskoj školi, zbog izrečenih pretnji smrću svima koji žele da smene aktuelnu vlast.

„Pozivamo SNS u Čačku da napokon ponese odgovornost za nenormalnu atmosferu u društvu i da ljudi koji prete opozicionim aktivistima i građanima budu adekvatno kažnjeni. Ovakve izjave i širenje mržnje ne mogu ništa dobro doneti nikome u našem narodu“, stoji u saopštenju.

U vezi sa ovim događajima oglasio se i Milenko Paunović, advokat i član pravnog saveta Srpskog pokreta Dveri Čačak koji kaže da se ovde ne radi o SMS pretnjama već o pretnjama koja su dotična lica snimila a kojima se ugrožava bezbednost građanima Čačaka koji ne misle isto kao aktuelna vlast.

– Jedno lice koje je uputilo te pretnje je profesor istorije u OŠ „Filip Filipović“, drugo lice koje je uputilo te pretnje je zaposleno u Crvenom krstu. Ovde se prosto radi o pretnjama smrću, gde se kaže da sva lica koja se u ovom momentu bore protiv ovog režima jesu izdajnici koji će biti pobijeni. To se može javno naći na društvenim mrežama i mi kao Pravni savet Srpskog pokreta Dveri smatramo da postoje elementi krivične odgovornosti, da je to jedno veliko uznemirenje javnosti i da uopšte nema potrebe za takvim načinom političke komunikacije. Ovo govori o nezdravom odnosu u društvu koji je ovaj režim napravio. Te pretnje, još jednom napominjem, su snimila lica koja su te pretnje uputila, to govori samo o njihovoj drskosti, bahatosti i bezobrazluku“.

U vezi sa daljim postupcima i merama koje slede, Paunović kaže da očekuje krivične prijave.

– Ono što očekujem jeste da će biti podnete odgovarajuće krivične prijave, da ćemo se, s obzirom na status tih lica, obratiti njihovim nadređenima, pre svega kod profesora Bugarskog obratićemo se direktoru škole u kojoj predaje. Mi smatramo da takvo lice uopšte nije podobno da ostane kao profesor u osnovnoj školi. Kakav primer to lice može dati deci?

Paunović se osvrnuo i na cepanje plakata kojima se najavljuje promocija knjige Boška Obradovića, zakazana za 19 časova u čačanskom Domu kulture.

– Na nekoliko mesta smo našli takve plakate, to je klasičan vandalizam. Iskopane su oči na plakatima, išvrljani su plakati, sve vreme pričamo o jednoj bahatosti i bezobrazluku. Neko to odobrava i neko to ne sankcioniše, imamo odobravanje ove vlasti da se tako ponaša prema političkim protivnicima, što je apsolutno nenormalno za svaku normalnu državu, zaključuje Milenko Paunović.

POSTAVI ODGOVOR