Претрага
[rstr_selector]

Dveri: DRI potvrđuje kriminal i korupciju u lokalnim samoupravama

Saopštenje prenosimo u celosti:

„O višegodišnjoj korupciji i kriminalu u jedinicama lokalne samouprave i teritorijalne autonomije i nenamenskom trošenju novčanih sredstava građana Republike Srbije, svedoči podatak Državne revizorske institucije da je samo u periodu od 2008. do 2014. godine nenamenski potrošeno neverovatnih 5.881 milijardi dinara ili oko 59 milijardi evra!

Da je reč o mnogo više nenamenski utrošenih sredstava nego što se u javnosti govori, na šta duže vremena upućuje Ekonomski tim Srpskog pokreta Dveri, govori činjenica da u ovom momentu Državna revizorska institucija vrši reviziju:

-12 institucija u Sektoru budžeta i budžetskih fondova (Geološki zavod Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Gerontološki centar Beograd, Studentski centri Beograd i Novi Sad, Gerontološki centar u Novom Sadu, KPZ Zabela, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Završni račun budžeta Republike Srbije, Narodna biblioteka Srbije, KPZ Sremska Mitrovica, Filmski centar Srbije)
– 26 budžeta gradova i opština,
– 15 institucija obaveznog socijalnog osiguranja,
– 32 javno-komunalna preduzeća i privredna društava koje je osnovao ili ima učešće u kapitalu ili u upravljanju korisnik javnih sredstava,
– reviziju Narodne banke Srbije, Garancijskog fonda AP Vojvodine, Javnog duga Republike Srbije, Partije ujedinjenih penzionera, Socijaldemokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske stanke i Saveza vojvođanskih Mađara.

Shodno „Analizi dosadašnjih izveštaja Državne revizorske institucije u vezi sa radom jedinica lokalne samouprave i teritorijalne autonomije – Zaključci, preporuke i inicijative“ – iz juna 2014. godine Ekonomski tim Srpskog pokreta Dveri, ukazuje građanima Srbije na nedopustive, čak namerne propuste i zloupotrebe u korišćenju budžetskih sredstava od strane nosioca političkih funkcija u jedinicama lokalnih samouprava, postavljenih i imenovanih lica zaduženih za finansije, kao i zaposlenih.

Nepravilnosti i malverzacije na svakom koraku

Vrste zloupotreba u korišćenju sredstava odnose se na nekoliko kategorija: neuređena interna akata lokalnih samouprava po osnovu načina, uslova i kriterijuma u vezi sa trošenjem javnih sredstava, u segmentu priprema i donošenja budžeta lokalnih samouprava, u segmentu prihoda i primanja u segmentu rashoda i izdataka, gde je utvrđeno čak 42 modaliteta nepravilnosti i zloupotreba u korišćenju budžetskih sredstava.

Tu su i nepravilnosti u oblasti javnih nabavki evidentirane kroz 41 modalitet zloupotreba, kao i da po izveštaju DRI nije popisivana finansijska i nefinansijska imovina i obaveze lokalnih samouprava.

Po evidenciji Ekonomskog tima Srpskog pokreta Dveri, nepravilnosti i malverzacije po modalitetima iznetim ovde, ovo je samo deo zloupotreba koje su proteklih godina uočene i registrovane.
Za sve ove anomalije, malverzacije ovlašćenih lica i zaposlenih u budžetskim institucijama i preduzećima čiji su osnivači lokalne samouprave, a koji obavljaju javne funkcije, do kojih su došli prevashodno političkim putem, kao i štetu koju su načinili Republici Srbiji od 59 milijardi evra podneto je samo 1.364 krivičnih i prekršajnih prijava.

Krivične prijave protiv visokih gradskih, opštinskih i državnih funkcionera se ne rešavaju, već zastarevaju pod okriljem pritisaka i korupcijom i kriminalom u pravosuđu Republike Srbije.

Građani, probudite se i reagujte!

Srpski pokret Dveri podržava zaključke, preporuke i inicijative Državne revizorske institucije iznete u gore pomenutom izveštaju i moli građane Srbije da se probude, da reaguju na uočene kriminalne radnje i prvom prilikom na izborima kazne sve političare i kriminalce na vlasti koji su naneli nemerljivu štetu Republici Srbiji i generacijama koje dolaze.

Premijeru Vučiću i ministru Brnabić poručujemo da je ovo deo problema na koji je ukazivao Srpski pokret Dveri prilikom donošenja Izmena zakona o lokalnoj samoupravi, a koji je trebao suštinski da reši gore navedene propuste u radu lokalnih samouprava, a ne da donese kozmetičke izmene koje su SNS vlast i „poslanici na zvonce“ usvojili u cilju dodvaravanja MMF i međunarodnim kreditorima“, zaključuje se u saopštenju Informativne službe Srpskog pokreta Dveri i za detaljan prikaz iznetog upućuje na autorski tekst dr Predraga Mitrovića, potpredsednika Srpskog pokreta Dveri.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *