Претрага
[rstr_selector]

Dveri: SNS uvodi verbalni delikt i kažnjava svaki opozicioni govor

Povodom prekida današnje sednice skupštine grada Čačka na kojoj je Predsednik skupštine i poverenik Srpske napredne stranke za Čačak, Igor Trifunović, oduzeo reč trojici odbornika Dveri i isključio ih sa skupštine, a Srpski pokret Dveri nazvao fašistima, Informativna služba Dveri reagovala je saopštenjem sledeće sadržine:

„Uprkos tome što se već pet godina nalazi na vlasti, SNS još uvek nije naučila da ima opoziciju i da postoje političke opcije sa drugačijim mišlјenjem od njihovog. SNS posebno boli kada opozicija kritikuje Aleksandra Vučića i na sve načine pokušava da zaustavi i spreči svaki pravi opozicioni govor, kako na republičkom tako i na lokalnom parlamentarnom nivou. Vrhunac ovog antidemokratskog ponašanja SNS danas se desio na sednici skupštine grada Čačka. Predsednik skupštine Igor Trifunović najpre je uveo taster kojim isklјučuje mikrofon odbornicima opozicije kada mu se ne sviđa njihovo obraćanje, a posebno kada kritički govore o vlasti SNS i Aleksandru Vučiću. U te svrhe uveo je i stari komunistički totalitarni oblik vladavine poznat kao verbalni delikt i svako opoziciono pominjanje Vučića ili SNS kažnjavao sa opomenom. Tako je sa opomenama danas kaznio preko 10 opozicionih odbornika Dveri, a kao vrhunac svega trojici odbornika Dveri oduzeo reč i isklјučio ih sa sednice skupštine. Ovo je prvi put u istoriji čačanske skupštine da je opoziciji zabranjeno da govori i da su tri odbornika opozicije isklјučena sa sednice. Kap koja je prelila čašu bila je kada je Igor Trifunović, koji je istovremeno i poverenik SNS za Čačak, Dveri nazvao fašistima i nije želeo da se izvini zbog toga. Ovo je posebno uvredilo odbornike Dveri jer su Srbi antifašistički narod, a Dveri su antifašistički politički pokret. Niko od naših predaka nikada nije bio na strani fašista već upravo u borbi protiv fašizma zbog koje smo toliko puta i stradali kao narod od raznih fašističkih zločinaca.

Sednica skupštine grada Čačka je i prekinuta kada predsednik skupštine nije želeo da se izvini Dverima i povuče oduzimanje reči trojici odbornika Dveri. Tada se desio i najveći incident kada je narodni poslanik SNS Marko Parezanović fizički zapretio narodnom poslaniku i predsedniku Srpskog pokreta Dveri Bošku Obradoviću rečima: „Naći ćemo mi načina da te se rešimoˮ. Ovo možemo razumeti jedino kao pretnju fizičkom likvidacijom i pozivamo nadležne državne organe da ispitaju Marka Parezanovića i otkriju kakve su mu namere posle ove pretnje.

Put kojim je krenula SNS u Čačku, kao i čitavoj Srbiji, nije dobar. Oni moraju da shvate da imaju ozbilјnu opoziciju, posebno u Čačku gde je za Dveri glasalo 25% Čačana. Uvođenje verbalnog delikta, sprečavanje opozicije da govori i isklјučivanje odbornika opozicije nije rešenje. SNS je na vlasti i mora naučiti da bude podložna kritici i osporavanju od strane opozicije. Ako to naprednjaci ne mogu da podnesu – neka podnesu ostavke i povuku se sa vlasti.“

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *