Претрага
[rstr_selector]

Eko-kamp u Rošcima dobija sistem grejanja

U Osnovnoj školi u Rošcima, koja je izdvojeno odeljenje OŠ „Božo Tomić“ u Prijevoru, već deset godina funkcioniše Eko – kamp čiji je smeštajni kapacitet 40 ležajeva. Od osnivanja Eko-kampa kroz razne radionice iz oblasti ekologije prošlo je više stotina đaka i nastavnika iz čačanskih osnovnih i srednjih škola, ali i drugih gradova, kaže Gordana Karanac, direktorka OŠ „Božo Tomić“, koja najavljuje uvođenje grejanja u ovu školu kako bi radionice mogle da se izvode i tokom zime.
– S obzirom da smo do sada smo imali problem sa grajanjem pa su se radioonice uglavnom odvijale tokom aprila, maja do septembra i oktorbra, očekujemo da ćemo nakon uvođenja grejanja biti u mogućnosti da kamp koristimo tokom cele školske godine. U procesu je uvođenje grejanja na toplotne pumpe. To je projekat koji je lokalna Kancelarija za mlade zajedno sa Gradskom upravom i matičnom školom kao partnerima dobila od Ministarstva omladine i sporta tako da ćemo moći i u zimskim uslovima da izvodimo eko radionice kako sa našom decom tako i sa decom i nastavnicima iz drugih škola iz okruženja. Naravno, kamp će moći da se koristi i tokom godine kada su nastavnici i đaci na raspustu, što će zavisiti od interesovanja škola, rekla je direktorka škole u Prijevoru, Gordana Karanac.

Kamp može da primi 40 učenika

Eko-kamp u Rošcima se nalazi na oko 25 kilometara od Čačka, na obroncima planine Kablar. Smešten je u pomoćnoj zgradi tamošnje osnovne škole i jedini je te vrste u ovom delu Srbije.

– Kamp raspolaže kompletnom infrastrukturom za smeštaj 40 učenika i veoma smo ponosni na njegov rad. Pokrenulo ga je Geološko-ekološko društvo iz Čačka i za deset godina koliko postoji, kroz njega je prošlo na stotine đaka i nastavnika osnovnih i srednjih škola. Imamo divnu saradnju sa svim školama, dolaze nam kolege sa učenicima iz osnovnih škola „Milica Pavlović“, „Tatomir Anđelić“, Medicinske i Ekonomske i uglannom svi oni tokom boravka u kampu obrađuju teme iz ekologije. Osim profesora geografije i biologije, česti gosti su nam i profesori srpskog jezika koji u Rošcima imaju inspiraciju za književne večeri i druženja, tamo se promovišu i analiziraju književna dela, priča Gordana Karanac.

Pomoćni školski objekat pretvorili u spavaone

Entuzijazmom čačanskih ekologa, biologa i geografa stara pomoćna zgrada osnovne škole u Rošcima pre deset godina je postala spavaona koja može da prihvati oko 40 đaka, koji po potrebi koriste i školske učionice.

– Eko-kamp se nalazi u školskom dvorištu, odmah pored zgrade osnovne škole, u bezbednom i mirnom okruženju savršenom za boravak dece. Objekat ima mokri čvor, kuhinju i dve prostorije sa po 20 ležajeva, takozvanu, mušku i žensku spavaonu. Nastava, predavanja i radionice se obično izvode napolju, u prirodi, ali kada je loše vreme, kiša ili sneg, đaci i njihovi nastavnici koriste objekat osnovne škole. Stotine đaka je iz Rožaca otišlo zadovoljno, a praksa je pokazala da većina te dece ima izgrađeniji odnos prema očuvanju životne sredine i prirodi uopšte.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *