[rstr_selector]

Ekološki radijator, novi patent firme „Cini“

U čačanskom preduzeću Cini ovih dana očekuju povoljan ishod pregovora za plasman novih radijatora koje su izumeli inovatori ovog preduzeća.

Reč je o novom lamelnom radijatoru koji se zbog svojih karakteristika može svrstati u patent koji podleže svim ekološkim standardima. Slobodan Spasović, direktor i vlasnik Kompanije „Cini“, otkriva o kakvom je radijatoru reč i na čijem će tržištu završiti.

– Radi se o jednom novom tipu radijatora, a to je lamelni radijator na kome smo radili zadnje četriri i po godine. Jedan deo novca za razvoj tog radijatora smo dobili od države, pošto smo mi registrovani kod Ministarstva za nauku kao Razvojno-proizvodni centar i taj projekat nam je država odobrilia. Ostalo smo mi finansirali u toku četiri i po godine koliko smo radili. Taj radijator je patentiran u Minhenu, u Evropskom birou za patente. Pre nekih godinu dana smo stupili u kontakt sa partnerima iz Kine koji su zainteresovani da uđu u proizvodnju takvog tipa radijatora. Oni su protekle sedmice bili tu pet dana. Pregovarali smo se ekipom od šest članova i još uvek se nismo ništa dogovorili. Oni su otišli da razmisle o cifri i ostalom. Takva je taktika kineskih pregovarača i kod njih sve ide sporo jer nisu zapadnjački tip gde mi izložimo naše, oni njihovo mišljenje i nađemo se negde. Kinezi se jednostavno ne izjašnjavaju i nikada nikakvu cifru da izlože. Tako da očekujemo u narednih petnaestak dana da nam se jave sa njihovim stavom. U svakom slučaju uspostavljena je veza sa tom firmom iz Kine i oni su bili zainteresovani da nešto i od ostalih naših proizvoda plasiraju na njihovo tržište. Oni smatraju da deo naše proizvodnje apsolutno može da se realizuje na njihovo tržište. Ta firma sa kojom smo kontaktirali se zove „Yuma radijatori“ iz Cjen Cina. Grad Cjen Cin ima 13 miliona stanovnika. Oni imaju 1200 prodajnih mesta, tako da je to za naše pojmove neshvatljivo. Dovoljno je da u 1200 njegovih prodajnih objekata ubace deset, petnaest naših proizvoda to je već ono što mi ovde maltene prodamo za godinu dana. Malo čudno zvuči šta to kod radijatora može da se izmisli jer se radijator proizvodi već sto godina, ali očigledno da ima. Osnovna karakteristika našeg radijatora je to što je on aluminijumski i u njega ide otprilike 40 % manje materijala nego u klasične aluminijumske radijatore. Znači, klasični aluminijumski radijatori recimo toplotne snage 2 kW otprilike su teški nekih 15 kg, kako koji dok je ovaj naš težak 10,5 kg. Za istu snagu grejanja u njega ide minimum 40 % manje materijala. I to sad kad se preračuna na neke veće količine dobija se fantastična suma u kilogramima ili tonama aluminijuma koje se uštede. Ako dalje preračunamo, jedna tona aluminijuma je 20 000 kW / h je potrebno da bi se dobila, a 20 000 kW/H je po 1 kg ugljen-dioksida po kW koji se emituje u atmosferu i tako dalje. Bitn je taj ekološki aspekt i kako je olakšan transport na manju sredinu. To su zaista fantastični ekonomski pokazatelji. Mi ovde nismo referentni za bilo šta, ali za kinesko i rusko tržište kada se radi onda su to zaista uštede o kojima vredi razmišljati čak i na državnom nivou – izjavio je Slobodan Spasović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести