[rstr_selector]

„ElektroMorava“ čisti Moravu

Radovi na čišćenju i uređenju korita Zapadne Morave od starog mosta do brane počeli su 1. marta i obavljaju se u dve faze, saznajemo u „ElektroMoravi“. Prva faza podrazumeva čišćenje i uređenje vodotoka od mosta na ulasku u Ovčar Banju do prelaza u kamp u dužini od 700 metara, dok je dužina druge faze 400 metara i podrazumeva uređenje korita od ulaska u kamp do brane. Završetkom radova proticajni profil reke biće povećan tri puta u odnosu na postojeće stanje, a jedan od glavnih razloga radova je sprečavanje gubitaka u proizvodnji električne energije. Radovi bi trebalo da budu završeni početkom jula.

Ispravljanje toka reke

ob3-640U „ElektroMoravi“ ističu da je korito Morave u ovom delu u veoma lošem stanju zbog čega se sada radi i osiguranje desne obale. Osnovni cilj uređenja je sprečavanje erodinarog materijala da zasipa izlaznu „vadu“. Erodirani materijal se, inače, javlja prilikom velikih voda neposredno ispod prelaza u kamp, na mestu koje zovu „prag“. Zbog toga je upravo desna obala pretrpela najveća oštećenja. Ona ispere onaj sitni materijal, odvuče ga dole, a krupni stenski blokovi ostanu u vodotoku.

Prva faza se radi isključivo po projektu i u okviru nje se vrši uklanjanje viška materijala čime se sprečava erodiranje. Uzvodno, gde ima najvećih stenskih blokova, oko 300 metara ispod brane, postoji veliki problem zbog klizišta Debelo brdo, kažu u „ElektroMoravi“. Na tom mestu ima po nekoliko desetina kubnih metara stenskih blokova, ima i oštećenja na magistralnom putu na koja niko nije obratio pažnju, ističu investitori. „ElektroMorava“ se obraćala dopisima Javnom preduzeću „Putevi Srbije“ u vezi sa tim, ali nisu dobili ni odgovor ni reakciju. Na tom mestu se rade samo minimalni radovi uz saglasnost „Srbijavoda“ sa ciljem uređenja poprečnog profila korita reke i ispravljanja trenutnog testerastog pada koji je veoma loš za svaki vodotok. Radi se na tome da se na dužini od 300 metara dobije prava linija i, kao nus pojava, odbrambeni nasip sa desne strane. I leva strana se uređuje po projektu tako da se proširuje poprečni profil što će direktno uticati na količinu vode koju korito može da propusti. To znači da se korito ne samo povećava nego se i produbljuje.

Nova kupališta

Na kraju, ono što je bitno za lokalno stanovništvo, ali i za druge građane zainteresovane za kupanje u Banji, na tom mestu će se dobiti dve vodene površine: od mosta uzvodno 250 metara i od ulaska u kamp uzvodno do iza visećeg mosta 100 metara. U „ElektroMoravi“ smatraju da bi lokalna zajednica mogla da uradi privremene pragove, odnosno ustave na propustima ispod ulaska u kamp, a sa Javnim preduzećem „Gradac“ je dogovoreno da se sav višak materijala iskoristiti za nasipanje lokalnih puteva. Izvođač radova je beogradsko preduzeće „Hidrotan“ koje, zbog specifične vrste posla, poseduje licencu Direkcije za vode.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *