[rstr_selector]

„Evro za znanje“ za najbolje učenike i studente

Milan Živković, upravitelj Fondacije „Evro za znanje“, smatra da nijedna država ne može da napreduje bez ulaganja u obrazovanje.

– Fondacija se ne zove slučajno „Evro za znanje“ jer svako ko može mesečno da izdvoji po jedan evo može biti njen član. Smatramo da je to neosetno za kućni budžet, a ipak će onaj ko izdvoji imati osećaj da je učinio dobro delo. Imamo dva kriterijuma po kojima određujemo stipendiste. Prvi i najbitniji je uspeh u školi. Mogu vam reći da je retkost da među srednjoškolcima imamo stipendiste sa prosekom manjim od 5,00, odnosno od 9,5 među studentima. Drugi kriterijum je materijalno stanje porodice. Za četiri godine rada Fondacije nismo imali nijednog stipendistu čija su oba roditelja bila zaposlena. Radi se uglavnom o samohranim roditeljima mada je najveći broj porodica bez ikakvih prihoda, kaže Živković.

Naši stipendisti su iz cele Srbije

Ove školske godine Fondacija „Evro za znanje“ stipendira šest srednjoškolaca i šest studenata. Svako od njih dobija po 10.000 dinara mesečno.

– Naši stipendisti su iz cele Srbije. Veoma vodimo računa da rasporedimo stipendije po celoj zemlji i da stipendiramo samo studente državnih fakulteta. Kad delimo stipendije vodimo računa da ravnopravan broj podelimo na društvene i prirodne nauke i za akademije umetnosti, naglašava Živković.

Rad fondacije  zasniva se na poverenju

Na godišnjem nivou Fondacija „Evro za znanje“ podeli 1,2 miliona dinara. Živković kaže da svi koji ulažu u Fondaciju znaju da nema zloupotreba.

– Kod nas nema službenih putovanja i dnevnica, naš jedini trošak predstavlja održavanje sajta i honorar za knjigovođu. Ceo iznos koji prikupimo od članova Fondacije je usmeren prema deci. Često nas iznenadi uplata od nekoga ko do tada nije bio član i ko nam zatim kaže da nas je pre uplate dobro proverio. Ključna reč je poverenje, ističe Živković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *